Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Хилклайминг - най-старият, най-екстремният и най-евтиният мотоциклетен спорт

3425 прочита 27.01.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Хилклайминг идва от английсите думи за хълм, склон - "hill" и катеря, изкачвам - "climb" (hillclimbing). Звученето на български не е най-доброто, но преценихме, че употребата на чуждия термин е по-добрия вариант от неговата буквална интерпретация "катерене/изкачване на хълмове/склонове". Все пак, за да избегнем прекомерните повторения, ще използваме и двете обозначения.

И така, хилклаймингът като явление води своето начало някъде от края на 19 век, когато това е по-скоро неофициална състезателна надпревара за някои от първите автомобили. Тръгвало се от подножието на определен хълм и целта била да се достигне за максимално кратко време до неговата най-висока точка, където бил финалът. Пътищата нерядко били асфалтирани или поне покрити с чакъл. Не за този хилклайминг ще говорим тук, обаче. Непосредствено след Втората световна война се заражда нова екстремна разновидност на този най-стар и традиционно кротък моторен спорт. Намесят ли се мотоциклети и най-вече хората, които ги карат, нещата обикновено взимат такъв обрат. Слага се официалното начало на мотоциклетния хилклайминг. При него склонът е с почти отвесен ъгъл, а настилка липсва - само каквото природата предлага. Освен всичко останало това бил и сравнително много евтин за практикуване спорт, защото за провеждането на състезания не била нужна никаква суперструктура - чисто и просто се използвали даденостите на релефа. Трябвал само един стръмен склон и всеки желаещ можел да се пробва да го преодолее с мотоциклета си. С времето, разбира се, спортът еволюирал, появили се първите професионални "катерачи", а те пък въвели специфични модификации по машините, с които практикували любимото си занимание, но всичко по реда си. Първо - не трябва да приемаме, че датирането на спорта е безспорно от втората половина на 40-те години, защото документирани прояви на хилклайминг с мотоциклети има и отпреди това, но както и да е.


Смисълът в мотоциклетните състезания по изкачване на склонове се крие в това, също както когато се заражда спорта през 19 век, участниците да достигнат върха възможно най-бързо, на един дъх. Последното условие се налагало от споменатия почти отвесен наклон, по който се катерят състезателите. Спирането е равносилно на падане, често с болезнени последствния за пилота и понякога фатални такива за мотоциклета. Ето защо смелостта е водещо качество, което всеки хилклаймър трябва да притежава. Това не е спорт за слабохарактерни хора и наред със спийдуея изисква най-голяма доза мъжество, за да се упражнява.  

Мотоциклет Honda от открития клас с двигател на CBR1000

Мотоциклет Honda от...
Регламентът в повечето национални шампионати по хилклайминг разделя участниците в три класа според мощността на мотоциклетите: до 450 куб. см; 450-700 куб. см; открит клас - от 701 куб. см до там, където свършва въображението. В първите два класа се използват обикновени кросови мотоциклети със специално модифицирани удължени задни шарнири. Те са евтината алтернатива за всеки новобранец в този екстремен спорт. Най-разпространени са хондите, кавазакитата и KTM-ите, но далеч не са единствените замесени в хилклайминга марки. В открития клас разнообразието е най-голямо, както на машини, така и на модификациите по тях. Тук често се наблюдава дори внедряването на двигатели от спортни едноцилиндрови мотоциклети. Задните гуми на мотоциклетите във всички класове също са уникални, с гребловидна конструкция на грайферите. Друго нещо е, че повърхността на склона се моделира след всеки един опит да бъде изкачен той и условията са различни за всеки следващ участник. Тук идва ред на следващата характерна особеност за мотоциклетния хилклайминг - невероятното натоварване на мотоциклетите за съвсем краткото време от старта до финала. Никъде другаде няма такова интензивно използване ресурсите на двигателя, а почти задължителните модификации по него и окачването е невъзможно да бъдат изпитани преди самото състезание. Регулярни тренировките също са трудно осъществими. Това допълнително увеличава риска за пилотите, но и привлича публиката, а феновете на спорта все по-често надигат глас хилклайминга да бъде включен в календара на X-Games.
 
 
Катеренето на склонове несъмнено е силен претендент за най-екстремен мотоциклетен спорт, навярно е най-евтиният, поне от гледна точка на организаторите, а дали е и най-старият... може би. Сигурно е, обаче, че хилклаймингът набира популярност и в страни като Франция, Австрия, Швейцария, Италия и САЩ се радва на небивал интерес. Надяваме се ние да сме провокирали вашия.  

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio