Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Шлемовете iXS

5433 прочита 17.02.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

iXS е сравнително добре познат производител не само на шлемове, но и на цялата палитра от елементи, съставляващи защитната мотоциклетна екипировка. Основно присъствие на нашия пазар, обаче, имат каските iXS и затова сега ще се спрем главно на тях, но първо няколко думи за произхода на компанията. Международният логистичен център и отделът по продажби на iXS са разположени в Германия, фирмата е регистрирана във Фрайбург, а главният й офис е в Швейцария. С оглед на това най-удачното определение за националността на iXS може би е „европейска".

Що се отнася до шлемовете с тази марка - те притежават добър, в повечето случаи изчистен външен дизайн и функционален интериор, чиято подплата е от 100% полиестер. При много от моделите на iXS интериорните елементи се вадят за по-добро хигиенно обслужване.

Като материали за направата на техните шлемове европейците не се ограничават, а разделят продуктовата си гама на два клона според използваните сплави. Нискобюджетният клон е представен от шлемове, при които се залага на поликарбонатите, докато във втория клон попадат такива, направени от фибростъкло или трислойни смеси със състав фибростъкло/кевлар/въглеродни нишки. За визьорите на своите шлемове iXS по принцип разчитат на оптично точен C&R Lexan, с който сме ви занимавали и преди в прегледите си на различните марки мотоциклетни шлемове. Цветовото разнообразие на моделната гама, която между другото включва шлемове от всички основни типове, е предостатъчно, докато графичното оформление постоянно търпи развитие в положителна посока. Най-големият недостатък на каските iXS е, че в официалния фирмен сайт не се казва нищо относно стандартите за безопасност, на които отговаря продукцията. E-moto cafe, естествено, има преки наблюдения от полевото ни разследване на случая и знае как стоят нещата всъщност - шлемовете iXS са хомологизирани по ЕСЕ 22.05, но слабата комуникация на тази информация е вредна за позициите на марката в условията на засилена конкуренция. Американското подразделение на производителя пък заменя европейския стандарт с този на частната фондация Snell, така че няма да сгрешим, ако приемем наличието и на двата, макар това да е уговорка с определени условности. Независимо от това считаме, че нивото на сигурност, което каските на iXS предлагат е високо, особено при моделите със закопчаване от типа D-ring. Все пак болшинството модели, нормално, са снабдени с други механизми за закопчаване, облагодетелстващи бързото обслужване. Високият разред шлемове на европейската компания пък могат да се похвалят и с наличието на системата Pinlock против запотяване на визьора.

Преди коментара за цената трябва да отбележим и още нещо, а именно, че конкретни предложения от каталога на iXS външно копират едно-към-едно дизайна на други марки като Nitro например. Няма обвинения, не палим клади, само констатираме каквото сме установили. Възможно е да има официално съглашение между двете компании, което на нас да не ни е известно.

И така, цената на никак нелошите шлемове iXS варира в границите на средния ценови диапазон и продължава малко отвъд тях. Разпространяват се на българския пазар.

HX 230 Feather

HX 230 Feather

Факти за iXS

Характеристики
материали
 » фибростъкло
+
 » кевлар
+
 » поликарбонати +
 » термопластична смола
-
 » въглеродни нишки
+
 » термопластмаса
-
стандарти
 » DOT
-
 » ECE
+
 » Snell
±
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
+
 » цена

 

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

HX 408 Dreamrider

HX 408 Dreamrider

HX 603

HX 603

HX 430 Patriota

HX 430 Patriota

HX 410 Chrome

HX 410 Chrome

HX 337 (Flip Up)

HX 337 (Flip Up)

HX 91

HX 91

HX 81

HX 81

HX 168

HX 168

HX 273

HX 273

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio