Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Тежката кавалерия на Moto Guzzi в туристическия сегмент - Norge GT 8V

3812 прочита 17.03.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Моделът Norge на италианския мотоциклетен производител Moto Guzzi, още откакто се появи преди няколко години, е олицетворение на двуколесна машина, създадена с цел мототуризъм. Турърът на италианците се наложи като надежден и безпрекословно верен другар при средни и дълги пътувания. Феновете на марката веднага оцениха качествата на Norge и той бързо стана емблематичен модел в своя клас.

През 2010 година мотоциклетът, вече във версия GT 8V, пленява още повече със своя стил и технически характеристики. Внесени са малки, но осезаеми промени, които са в съзвучие с общия положителен ход на развитие за маркта Moto Guzzi. А машината и преди направените подобрения беше впечатляваща. За това говори фактът, че моторизираното звено на полицията в Берлин е оборудвано именно с Moto Guzzi Norge, а не, да речем, с BMW. Днес, след подобренията, италианският мотор буквално окопава своя статут на успешен спортен турър. Може би по-малко спортен и повече турър, но призванието на Norge е ясно.

База за сравнение - Norge преди обновлението

 
Обозначението GT 8V в името на машината недвусмислено подсказва насоката на промените. Пулсиращото сърце на мотоциклета - неговият двигател - е с традиционната за Moto Guzzi напречна V-образна конфигурация и ъгъл между цилиндрите 90 градуса, но броят на клапаните е удвоен от 4 на 8, т.е. вече по 4 на цилиндър. Така прочутият със своята висока производителност агрегат става още по-способен. В комбинация с новата по-ефикасна ауспухна система, която освен това намира отражение в по-привлекателно оформения заглушител, максималният въртящ момент достига 113 Nm едва при 5800 об/мин., а оттам е лесно да се докосне и таванът на мощността - 105 к.с. Завишаването динамичните показатели на двигателя е белансирано от въвеждането на нови настройки за окачването, при които старите пружини на вилката и задния моноамортисьор са подменени, докато хидравличното действие на окачването е подобрено. Това дава отражение в по-спортно поведение на мотора при влизане в завои. Цялостната му стабилност също е развита в положителна насока, включително държането на Norge върху пътя в условия на максимална натовареност с багаж, което е често срещано обстоятелство при двуколесните от GT класа.

Деликатни промени в дизайна при Norge GT 8V за 2010 година

Деликатни промени в...
Особености от дизайна на флагмана на Moto Guzzi, допринасящи за комфорта при езда или употреба въобще, на свой ред са били преразгледани. Предницата на машината е леко видоизменена, така че да осигурява по-добра защита от вятъра и другите природни стихии. Допълнително е засилен комфортът и чрез разположението на панела с контролно-измерителните уреди по-близо до очите на ездача. Най-радикалното и полезно нововъведение при генерация 2010 на модела, обаче, ще да е централната стойка с удължено рамо за по лесно опериране с нея. Не, че не е важно, ала все пак последното е в кръга на шегата.

Подобренията далеч не са само във външния вид на машината

Подобренията далеч не са...
В Мандело дел Ларио са се погрижили и за по-ефективното охлаждане на задвижващия агрегат, което, както знаем, при конкретната марка е почти по закон въздушно. В тази връзка са видоизменени въздуховодите към двигателя и отводите след него, осигурявайки така отлична циркулация на въздушната струя. Въпросните промени в охладителната система личат и по едва третата що-годе отчетлива промяна в стилистиката на модела. Забележете областта около предните мигачи, там се крие разковничето. Старият фасон в тази област е отстъпил пред по-функционалния нов вид, където мигачите бележат умело прикритите въздушни магистрали към цилиндровите глави.

Moto Guzzi изглежда са превърнали един отличен мотоциклет в перфектен

 

Откъм пътно поведение нещата са общо взето същите, но с лек осъвременен привкус. Водач и пътник ще се радват на познатата релаксираща и приятна возия, с която Norge спечели почитатели на първо място. Отзивчивостта на 1200-кубиковия двигател е прословута, работата на 6-степенната скоростна кутия - плавна, а карданното задвижване C.A.R.C. (Compact Reactive Shaft Drive) - по презумпция безупречно. Разположението на седалката на компромисните 800 мм височина прави управлението удобно, а външното й покритие с нехлъзгаща се материя, и нейната ергономична форма вдъхват измамна сигурност на ездача, измамна, защото Norge GT 8V с мощния си двигател и масивното тело от 251 кг (сух) си е истински звяр.
 
Конкуренция в класа на спортните туръри не липсва, даже напротив, но така или иначе продукцията на Moto Guzzi e по-скоро ексклузивна, отколкото масова и този случай не е изключение от правилото. Пък и цена от порядъка на 14 000-15 000 евро си е трудна за преглъщане.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Тежката кавалерия на Moto Guzzi в туристическия сегмент - Norge GT 8V)

Модел Norge GT 8V
Размери 2195 х 870 х 1125 мм
Височина на седалката 800 мм
Сухо тегло 251 кг
Препор. макс скорост ≈200 км/ч
Двигател Четиритактов, двуцилиндров, 90-градусов V-образен с напречно разположение, OHC (4 калапана на цилиндър), с въздушно охлаждане
Капацитет 1151 сс
Мощност 105 к.с. при 7500 об/мин.
Карбуратор Weber-Marelli безкарбураторно директно впръскване на горивото
Въртящ момент 110 Nm при 5800 об/мин.
Запалване Електронно с две свещи / електрически стартер
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 23 литра (4 литра резерва)
Спирачки (предни) Два плаващи стоманени диска, Ø 320 мм (четирибутален спирачен апарат)
Спирачки (задни) Единичен фиксиран стоманен диск, Ø 282 мм (двубутален спирачен апарат)
Предно окачване Хидравлична телескопична вилка (Ø 45 мм) с регулируем ход
Задно окачване Единично рамо с регулируем хидравличен моноамортисьор (ход на колелото 140 мм)
Колела Отпред: 120/70 ZR17” / Отзад: 180/55 ZR17”
Цветова гама Червено
Цена Около 14 000 евро

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio