Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Испанските Derbi

9632 прочита 31.03.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Лицето на Испания в мотоциклетната индустрия - Derbi - е компания с дълга история, устояла на редица трудности през годините и допринесла много за развитието на мотоциклетизма. Всъщност Derbi е марката, под която National Motor S.A.U. - испанското подразделение на Piaggio & Co. SpA. - произвежда скутери, мотоциклети и ATV-та. Да, лицето на Испания в двуколесния свят принадлежи на Piaggio.

История и развитие (на снимката по-долу Derbi 250)

Derbi започва като малка работилница за велосипеди, основана през 1922 година от Симон Рабаса-и-Сингла, в селце край Барселона. Цели двадесет и две години фокусът на малкото предприятие бил ремонтът и отдаването под наем на велосипеди, докато през 1944-та Сингла не учредил еквивалента на дружество с ограничена отговорност, кръстено Bicicletas Rabas. Идеята му била под новото име да започне производството на велосипеди. Начинанието се оказало много успешно и през 1946 година, спонсорирани изцяло със собствени средства, Bicicletas Rabas преминали към разработването на моторизарана версия на велосипед. Първият мотопед на компанията бил наречен, по инициалите на своя създател, SRS. Той бил оборудван с 48-кубиков двигател, разполагал с мотоциклетен горивен резервоар, ауспухна система и плунжерно задно окачване. SRS се оказал толкова сполучлив, че предизвикал бърза смяна в посоката на развитие за компанията, която на 7-ми ноември 1950 година сменя името си на National Motor SA. Само година по-рано пък, в рамките на търговския панаир в Барселона, бившият производител на велосипеди представя първия си истински мотоциклет - Derbi 250. Derbi е и името, което марката ще възприеме впоследствие. Произходът му е много интересен. То е акроним и идва от DERivados de BIcicletas или "произлезли от велосипеди". Ето как испанците съхраняват своето минало, запечатвайки го в означението Derbi.
 
 
До 1957 година компанията вече има 280 служители, а в същата година лансира на пазара и нов двуцилиндров мотоциклет с работен обем 350 куб. см, от който са продадени 4200 единици. През 1965-та испанските закони по отношение на мотопедите се променят и Derbi са принудени да ревизират някои от моделите си, за да отговорят на новите изисквания. Решението - сгъваеми педали и максимална допустима скорост от 40 км/ч. Този проблем е решен, но изникват нови. Японската инвазия в мотоциклетната индустрия изважда от бизнеса други испански мотоциклетни марки, сред които Abello, Montesa и Sanglas. При различни обстоятелства престават да съществуват още Ossa и Bultaco, но не и Derbi. Те оцеляват през всички повратности на двадесети век, дори след смъртта на своя създател Симон Рабаса-и-Сингла през 1988 година, само за да станат част от Piaggio през 2001-ва. Независимо от това компанията запазва своята идентичност в относителната автономност, на която се радва под крилото на новите си италиански собственици. И все пак, да се върнем малко назад.  

Продукцията на Derbi (вляво Derbi Vamos)

Продукцията на Derbi (вляво...
Derbi пускат в продажба нов скутер, известне като Scoot, през 1982 година. Маникът дебютира в Париж, отчасти поради факта, че френските закони, за разлика от тези в Испания, не настояват мотопедите да имат педали. Следващото десетилетие е като затишие пред буря, а другият нов модел на компанията се появява едва през 1992-ра. Това е отново скутер, кръстен Vamos. Моделът Hunter пък е представен на публиката пет години по-късно. Следващата разработка на испанците се появява почти регулярно след интервал от четири години - става дума за модела Atlantis, който е проектиран строго за градската джунгла. През 2000 година Senda R и Supermotard виждат бял свят. След смяната на собствеността върху компанията първите нови модели са два скутера, първите в гамата на Derbi с капацитет от 125 и 150 куб. см, подвизаващи се под името Boulevard. Скоро след това Sendra и Supermotard се сдобиват с обновени версии.
 
Derbi Senda R                                           Derbi Supermotard
 Derbi Boulevard 125 4T

Майк Ди Мелио пилотира своето Derbi в 125-кубиковия клас на MotoGP

Майк Ди Мелио пилотира...

Проследявайки друга линия от историята на този производител, трябва да отбележим, че през 1999 година, след дългогодишно отсъствие, Derbi се завърнаха към състезанията от най-висок ранг, влизайки отново в световния шампиона MotoGP, клас 125 куб. см - специалитета на испанците. Само за първите пет години там те успяха да извоюват 11 победи.

През 2003 година Derbi решиха да обновят корпоративния си имидж и започнаха с фирмения знак, отразяващ идеята за изпълнената с юношески дух и спортен стил продукция на марката. Компанията се върна към червения цвят, свързван с ерата на най-големи състезателни успехи за известните тогава като „RED Bullets" нейни мотори. Главни съучастници на Derbi в тези успехи са Анхел Нието и Хорхе Мартинез Аспар.

Заключение... (GPR125 на снимката горе и DXR250 - долу)

 

Днес Derbi произвежда общо почти 50 000 единици годишно, в това число скутери, мотоциклети и ATV-та, а целевата аудитория на компанията повече от всякога са младите хора, като се мисли и за децата. За последните се предлагат специални детски варианти на редица модели мотоциклети и ATV-та от продуктовия каталог. Това е изключително далновидна стратегия - да отглеждаш бъдещото поколение още от зараждането на интереса му към двуколесните. А добре знаем, че първата любов не се забравя, било то и по отношение на моторите. Единствен сериозен съперник на Derbi в тази практика е Aprilia.
 
Това са испанските Derbi, произлезли от велосипеди.

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio