Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Шлемовете Vega

3994 прочита 10.04.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

 

Vega е марката, под която NingBo HD Powersports Safety Products Company Ltd. продава своите мотоциклетни шлемове и екипировка, изработени в Китай. Историята на компанията започва някъде през средата на деветдесетте години, когато съпрузите Jeanne LeMund (французойка) и Lou Xu (навярно китаец) инвестират $100 000 от своите лични средства, за да основат бизнес. Едва ли тогава са предполагали, че слагат началото на бъдещ лидер в индустрията с мотоциклетна екипировка.

Името Vega бързо се разчува, главно заради ниските крайни цени и качествената изработка - какъв оксиморон. В Северна Америка марката се шмугва в нишата на нискобюджетните шлемове и става предпочитан избор за много мотористи от средната буржоазна класа и тези под нея. Експанзията на Vega, обаче, обхваща още Латинска Америка, Европа, Австралия и Азия - 95% от продукцията отива за износ, а производството се извършва при най-строго съблюдаване на редица изисквания за качествен контрол. Сигурността, която осигуряват вече готовите продукти с емблемата на Vega, се обезпечава от стикери за стандартите DOT, ECE и Snell в зависимост от пазара, за който е предназначен конкретният шлем. Както разяснихме, Vega е много добре представена марка на северноамериканския пазар, но и европейският също не остава извън полезрението на фирмата. Ето защо виждаме тези шлемове с различен микс от сертификати, но всъщност, те отговарят на всички горепосочени.

Вляво: формулата на ABS полимера

Вляво: формулата на ABS...

Корпусът на шлемовете е направен от поликарбонати (предимно термопластичен полимер ABS), а по-рядко и от комбинацията стъклопласт/кевлар. Дизайнът им не блести с някакви революционни нововъведения или изящни контури, но не може да не се отбележи, че моделът Altura (нов за 2004 г.) е един от първите мотоциклетни шлемове с подобен външен облик, характерен със силно изразени канали за вентилация и скосен ръбат тил. В днешния си облик този модел е претърпял значителна еволюция и са запазени само големите отводи на вентилационната система. Независимо от казаното по отношение на дизайна при шлемовете Vega той остава приятен за окото, следвайки традиционния стил, а освен това е известен с вграждането на голям брой удобства. Пример за такова е системата за комуникация Easy-Com, която новите предложения от каталога на фирмата са готови да приютят при необходимост, а моделите V-Tune и Summit 3.0 V-Com са с фабрично инсталирана такава система. Друга, още по-забележителна характеристика, е възможността да поръчате своят шлем Vega с идентичен цвят като на вашия мотоциклет, стига той да е Honda (!!! - Кой сега е „Номер 1"). Интериорът на всички модели се вади, а подплатата е изработена от така наречената Wick-Dry материя, която „диша" и абсорбира влагата в шлема. Освен всичко това качеството на изработка при Vega е изключително високо, особено за най-актуалните модели на компанията. Последното е във връзка с преориентирането на фирмената политика от просто предлагане на най-евтината продукция на пазара, към предлагане на най-качествената продукция на най-ниската възможна цена. И Vega го постига, съдейки по отзивите на доволните потребители. Осезаемо развитие този производител регистрира, особено през последните година-две, и по отношение на предлаганото графично оформление и цветово разнообразие за неговите каски.

Като цяло, нашето мнение е, че трудно ще сбъркате, ако се спрете на шлем от тази, така да я наречем, нискобюджетна марка. Все пак цената може да достигне и средния ценови диапазон, но при много условности.

Преди няколко години Vega присъстваха и на българския пазар, чрез един или двама търговци, но сега не ни е известно как стои този въпрос. Бихме заложили, че все още са някъде тук или най-малкото - там.

Summit 3.0 V-Com (flip-up)

Summit 3.0 V-Com (flip-up)

Факти за Vega

Характеристики
материали
 » фибростъкло
+
 » кевлар
+
 » поликарбонат ABS +
 » термопластична смола
-
 » въглеродни нишки
-
 » други
-
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
+
 » Snell
+
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
±
 » цена

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

Attitude Dragon

Mach 1

Mach 1

Altura Stryker

Altura Stryker

V-Tune RockOn

V-Tune RockOn

Transit

Transit

NBX-Pro Scorch

NBX-Pro Scorch

Viper Skullbonz

Viper Skullbonz

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio