Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Международния език на жестовата сигнализация при каране в група

24311 прочита 14.04.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Карането на мотоциклет не се свежда само до запазване на баланс и даване на газ. Знам, звучи странно за някои, но е така. В нашите среди съществува един език, на който всички се разбираме, или поне би следвало да е така, по между си, а и с останалите участници в движението. Това е жестовата сигнализация. Именно невербалният характер на този език го превръща в международен. Той е изградената Вавилонска кула на мотоциклетното съсловие. Ето защо, без да преувеличавам, ще кажа, че е задължително всеки активен мотоциклетист да познава не многото азбучни символи на жестовата сигнализация. Познаването им е признак на опитност, отговорно отношение и въобще на мотоциклетна култура, така да я наречем. Да, културата на човек прозира съвършено ясно през поведението му на пътя, независимо с какво превозно средство ще е той. Ще ми се да вярвам, и наистина е така, че сред нас са по-културните шофьори. Познаването на сигналите, обаче, е само половината от нещата - все едно четенето. Другата половина - писането - бих я отъждествил с използването по предназначение, забележете, а не за да се демонстрира превъзходство, старшинство и т.н., на вече познатите и осмислени сигнали.

Най-честото приложение на своеобразния мотоциклетен език е при карането в група. Там знанието му се налага по съвсем други съображения, животоспасяващи съображения. Въпреки всичко жестовата сигнализация би ви била полезна при всякакви ситуации и ще бележи израстването ви като част от двуколесното братство, към което, вероятно, вече принадлежите, най-малкото на духовно ниво, щом четете тази статия.

И така, ето основните жестови сигнали, синтезирани от MSF (Motorcycle Safety Foundation):

Сигнал за "ЛЯВ ЗАВОЙ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото. Дланта е равна. Пръстите са долепени .

Сигнал за "ДЕСЕН ЗАВОЙ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото и сгъната нагоре от лакътя под прав ъгъл. Дланта е изправена и сочи нагоре.

Сигнал за "СТОП" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото и сгъната надолу от лакътя. Дланта е обърната назад. Пръстите са долепени.

Сигнал за "ДВИЖЕНИЕ НА ГРУПАТА В ЕДИНИЧНА КОЛОНА" - Лявата ръка и показалецът са изпънати и сочат нагоре.

Сигнал за "ДВИЖЕНИЕ НА ГРУПАТА В ДВОЙНА КОЛОНА" - Лявата ръка, показалецът и средният пръст са изпънати и сочат нагоре.

Сигнал за "ЩЕ ЗАРЕЖДАМ" - Лявата ръка изпъната от рамото, сгъната от лакътя и отчетливо сочи с показалеца към резервоара.

Сигнал за "СПИРАНЕ ЗА ПОЧИВКА И НАПИТКИ" - Пръстите на лявата ръка са свити. Само палецът сочи към устата.

Сигнал за "ДЪЛГИ СВЕТЛИНИ" - Потупване с дланта на лявата ръка по върха на шлема.

Сигнал за "ПЛАВНО СПИРАНЕ" - Лявата ръка изпъната по диагонал встрани от тялото със свита длан и повтарящи се кратки движения нагоре-надолу.

Сигнал за "СЛЕДВАЙ МЕ" - Лявата ръка изправена нагоре от рамото и длан, сочеща напред.

Сигнал за "ОТБИЙ" - Лявата ръка протегната встрани от тялото. Показалецът е изпънат. Маха се с ръка над каската към зоната за отбиване.

Сигнал за "ТИ ВОДИШ/ЕЛА" - Лявата ръка протегната встрани и малко назад. Показалецът изпънат. Повтарящи се движения отзад напред.

Сигнал за "УВЕЛИЧИ СКОРОСТТА" - Лявата ръка отпусната встрани от тялото. Дланта отворена нагоре. Повтарящи се движения отдолу нагоре.

Сигнал за "ОПАСНОСТ НА ПЪТЯ" - Посочвате с лявата ръка към опасността, ако тя идва отляво. Посочвате с десния крак, ако идва отдясно.

Сигнал за "ПОДАЙ МИГАЧ" - Лявата ръка протегната встрани от тялото. Дланта повтарящо се свива и разтваря.

Сигнал за "НАМАЛИ" - Лявата ръка изпъната встрани от тялото под прав ъгъл. Дланта сочи надолу. Повтарящо се плавно движение отгоре надолу.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio