Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Kawasaki - историята на "Зелените"

6702 прочита 01.11.2008 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Встъплението:

Кавазаки" е най-малкият представител от групата на Четирите големи японски производители на мотоциклети. Въпреки това „Зелените" придобиват почти митологичен статус в света на мотоциклетизма. Емблематична е спортната серия „Нинджа" на компанията. През 2006 г. именно най-голямата „Нинджа" (ZZR-1400) отново направи „Кавазаки" най-бързата марка двуколесни в света.

Този материал представлява диагонален преглед на историята на „Кавазаки", тръгвайки от самите й корени и проследявайки я до ден днешен, а също така предлага най-общ корпоративен профил на компанията, за да се получи накрая едно своеобразно досие. Не е лошо да познаваме поне марката, която караме.


Предисторията:
 

Любимата на мнозина мотофенове по света японска марка „Кавазаки" носи името на своя основател - роденият през 1836 г. Шозо Кавазаки. Всичко започва през април 1878 г., когато той взима кредит на стойност 30 000 йени и сключва с японското правителство договор за лизинг на част от токийското пристанище, където да започне свой собствен бизнес в сферата на корабостроенето. Кавазаки назначава един талантлив млад инженер и открива бизнеса си. След известен период на очакване младата фирма най-накрая получава първата си поръчка - за 80-тонният „Хоккай Мару". Това ранно начинание успешно анонсира включването на младата компания в разрастващия се японски индустриален сектор.

„Кавазаки" излизат на стоковата борса на 15 октомври 1896 г. под името „Kawasaki Dockyard Co. Ltd". Същата дата остава в историята като рожденна за фирмата. Първият президент на „Kawasaki Dockyard Co. Ltd" е Коджиро Мацуката, а самият Кавазаки остава в компанията само като съветник.

Карта с офисите на Кавазаки в Япония

Карта с офисите на...

От корабостроене към...:

В периода между Корейската война (1950 г.) и арабското петролно ембарго през 1973 г., „Кавазаки" и останалите японски корабостроители се радват на ненадминат успех. До средата на 50-те години Япония вече се е превърнала в световен лидер в областта на корабостроенето - забележително постижение за страна опустошена от война само десетилетие по-рано. Националната икономика се е устремила към евентуално световно лидерство и „Кавазаки" разтягат продуктовата си гама. Нарастващата, в световен мащаб, зависимост на индустриализираните страни от петрола, създава доходен пазар за супертанкери и „Кавазаки" скоро става експерт в строенето на тези най-големи от всички кораби. По същото време компанията открива цементов завод в Малайзия, построява бейзболен стадион в Кошиен, Япония и доусъвършенства дизайна и техническите характеристики на своите двигатели. Много от последващите подобрения са резултат от сътрудничеството с утвърдени европейски и американски фирми, като част от преследваната от „Кавазаки" политика на коопериране с най-добрите.

Известната ни днес „Kawasaki Aircraft Heavy Industries" е създадена през 1969 г. от реинтегрираните „Kawasaki Aircraft" и „Kawasaki Rolling Stock", с оригинален родител „Kawasaki Dockyard". Скоро след това, с настъпване на петролното ембарго, „Кавазаки" търси да разнообрази продуктовата си линия и корабостроенето от тогава насам остава на заден план. Строителното подразделение на фирмата взима връх и по настоящем е най-силното за „Кавазаки". Днес компанията строи всичко, от промишлени роботи, до мотоциклети, джетове и фабрика за производство на етилен в България (данни от 1989-1990 г.).

Mach III се появява през 1969 година

Mach III се появява през 1969...

...производство на мотоциклети:

Връщаме се на 1949 г., когато във връзка с разширяването на продуктовата си гама „Кавазаки" предлагат първият си продукт свързан с мотоциклетите - двигатели. В техния каталог се включвали 60-кубиков двутактов, както и 150-кубиков и 250-кубиков четиритактови двигатели, разработени с технология на BMW - компания, с която японците си сътрудничели още от навлизането им в индустрията на въздухоплаването по-рано през века.
 

Светът трябвало да чака до 1954 г., за да види първият завършен мотоциклет на компанията, носещ марката Мейхацу (филиал на „Kawasaki Aircraft Co."). Скоро след това „Кавазаки" се опитали да лансират на пазара своя серия скутери, но бързо осъзнали, че не могат да се съревновават с двата гиганта производители на скутери по онова време: „Fuji Rabbit" и „Mitsubishi Silver Pigeon".

И сега преди да продължа с историята на „Kawasaki Motorcycles", трябва да отворя една скоба... Не може да говорим за „Кавазаки" без да споменем една друга марка спомогнала за последващото превръщането на „Кавазаки", както „Хонда", „Сузуки" и „Ямаха", в един от топ играчите на японския мотоциклетен пазар. Става дума за фирмата „Meguro Motorcycles", по-добре известни тогава като „царете на четиритактовите двигатели".

През годините „Мегуро" произвеждат някои много добри 250 и 350-кубикови едноцилиндрови и двуцилиндрови двигатели. При всички тях се наблюдава силно британско влияние. Тогава, благодарение на търговския успех, „Мегуро" процъфтяват и пускат 125-кубикова разработка за малокалибрената им серия, а също така 650-кубиков, който да прави компания на вече съществуващия 500-кубиков двигател. Ала през 1958 г., когато „Мегуро" се опитват да се отърват от британското влияние в техните разработки, нещата тръгват на зле. „Meguro Motorcycles" остават сред десетте най-големи производители до 1960 г., но поради някои недалновидни решения фирмата зпочва да запада и е закупена от „Кавазаки". До 1962 г. марката „Мегуро" вече е напълно изчезнала. 

И това ни връща обратно на „Kawasaki Motorcycles"... В началото на 60-те години на миналия век компанията решава да даде сериозен тласък в развитието на мотоциклетното подразделение на „Kawasaki Aircraft Co." Този прозорлив ход прави така, че „Kawasaki Motorcycles" имат най-широката продуктова гама на пазара по това време. Те са в състояние да предложат от 50-кубиков мотопед до мощен, скъп и красив 650-кубиков двуцилиндров мотоциклет. През 1965 г. „Кавазаки" стъпват на американския пазар, където и днес имат изключително силни позиции. Същата година от фирмата представят пред широката публика модела W1 или още известен като „Commander".

Той бил най-високо капацитетният мотор правен някога в Япония - 650 кубика, четиритактов, с въздушно охлаждане и два паралелно разположени цилиндъра. Ето защо „Кавазаки" възлагали големи надежди за високи продажби в САЩ. Те така и не се оправдали. В последствие „Commander" бил изтеглен от американския пазар. През 1969 г. се появили моделите „Mach III" и  Z1, които се оказват изключително популярни сред мотоентусиастите.

GPZ900R - първата Нинджа - 1983-1984 година

GPZ900R - първата Нинджа -...
Тези два модела се произвеждат и през по-голямата част от 70-те години. С появата на GPZ900R през 1983-1984 г. „Кавазаки" поставя началото на може би най-разпознаваемата мотоциклетна серия в цялата индустрия - „Нинджа". Въвеждат водната обшивка (водата/охладителната течност тече директно по външната стена на цилиндрите вместо в отделен алуминиев блок), което означава, че цилиндрите могат да се разположат по-близо един до друг, спомагайки за постигането на цялостен по-тесен и елегантен вид на двигателя. Техническите характеристики и добрата управляемост на машината й осигуряват незабавен успех и я превръщат в бъдеща класика. Остава в производство цели 10 години.

ZX-12 дебютира през 2001 година и почти моментално добива митологичен статут

ZX-12 дебютира през 2001...
В средата на 90-те години „Кавазаки" отстъпват позиции на своите конкуренти. Каталогът им се състои предимно от модели създадени през отминалото десетилетие. За щастие на многото им фенове, в самия залез на второто хилядолетие и в началото на третото, „Кавазаки" като че ли възкръсват и започват пълно обновление на продуктовата гама. Най-забележими са дебютите на ZX-12 през 2001 г., който придобива почти същия митологичен статут като съперника си „Сузуки Хаябуса", и този на ZZR-1400 през 2006 г. - най-бързият серийно произвеждан мотор на планетата.

ZZR-1400 - най-бързият серийно произвеждан мотор на планетата от 2006 година насам

ZZR-1400 - най-бързият серийно...

Заключението:

Важно е да се спомене, че силно специфичната природа на „Kawasaki Motorcycles" и чувството на независимост от техните основни конкуренти винаги ги е отличавало в мотоциклетната индустрия. Днес „Кавазаки" са един от големите играчи на мотосцената и следвайки своята традиция те предлагат богат асортимент от модели за всеки вкус и предпочитания. Дано да ни радват и за напред!

Корпоративен профил:

Име на компанията: Kawasaki Heavy Industries, Ltd.

Вид собственост: обществена (продават се акции на стоковата борса)

Основана: 15 октомри 1896 г.

Главна дирекция: World Trade Center Bldg., 4-1, Hamamatsu-cho, 2-

                            сhome, Minato-ku, Tokyo 105-6116, Japan

Президент: Тадахару Охаши

Производства: Локомотивостроене, Космически технологии,

                       Корабостроене, Строителство, Мотоциклети

Капитал: ¥104,328 милиона (данни от 31.03.2008 г.)

Брой на емитираните акции: 1,669,629 (към 03.2008 г.)

Нетни продажби: ¥1,501,097 милиона (03.2008 г.)

Брой служители: 30,563 (03.2008 г.)

Фирмен девиз: Let the good times roll.

Интернет сайт: www.khi.co.jp

Галерия

| 17.11.2008 | Nikolay Yordanov
I ako gi imashe v BG shteshe da bade oshte po dobre!
| 24.03.2010 | Stiple-tool
Добър старт

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio