Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Yamaha Vity 125

4105 прочита 05.05.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Малкият компактен Yamaha Vity, разпознаваем със специфичната амалгама от класическа и футуристична визия, е сред най-качествените скутери на пазара в наши дни. Дизайнът му предлага почти ненадминато ниво на защита от стихиите, запазвайки в същото време вталената линия на силуета. Класическите черти се преплитат с няколко модернистични щрихи по много сполучлив начин, за да създадат уникалното излъчване на 125-кубиковата машина. Характерен белег на дизайна е фарът - голям по размер, излят в странна форма, определящ възприятията за предницата. Друг момент от естетическото оформление на Vity, който грабва вниманието е именно носът. Освен подобрените аеродинамични показатели, дължащи се на съответната конструкторска особеност, той играе ролята и на преден калник, един похват от миналото, постепенно връщащ се на мода при някои по-смели разработки.
 

Поглед отблизо

Двигателят на Vity е също толкова компактен, колкото и целия скутер, едноцилиндров агрегат, с два клапана, четиритактов режим на работа и въздушно охлаждане. Той се сглобява в Китай, но това не трябва да хвърля съмнение върху безупречните му качества. Негови основни добродетели са надеждността и икономичността. Представянето му е изградило репутация на неуморен работяга, енергичен и пъргав, при това дълголетник. Издръжливостта му е наистина пословична, а това е равносилно на малко или, при късмет, никакви разочарования. Решението за въздушно охлаждане на двигателя пък обуславя лесната му и евтина поддръжка. Мощта на задвижващия агрегат се укротява от убедителна предна дискова спирачка и задна барабанна. Скоростната кутия, разбира се, е изцяло автоматична.

Всъщност съотношението цена към качество е водещото предимство на малкия скутер. Да, Yamaha Vity е бюджетно предложение от каталога със скутери на японския производител и да, разходите по него след покупка ще са в унисон с бюджетната му същност.
 
 
Междуколесната база на Vity е 1250 мм, което, ведно с 10-инчовия размер на гумите, съставя формулата на успеха за маневрения скутер. Тя сработва за Yamaha, а тяхното отроче покорява градската джунгла без дори да полага усилия, Vity е „роден" за тази цел. Той ще ви направи мобилни и при най-тежките състояния на градския трафик. Перспективата на тази концепция за лесна подвижност лежи в недалечното бъдеще, когато урбанизираните райони на планетата ще нараснат в пъти по брой и размери. Ето защо може да се твърди, че Vity наднича от бъдещето.  

Практичността на модела е безспорна, но това не го лишава от стил

 
При конструирането на 125-кубиковия  мъник Yamaha не са се пестили откъм търсене на най-рационалните решения. Едно такова е отделението за багаж под седалката на водача, което преспокойно побира цял интегрален шлем. Друго удобно място за складиране на по-дребни принадлежности има в предния щит до краката на водача. Трето място за багаж представлява вградената зад седлото здрава метална скара. Комфортът за ездача и пътника отзад се осигурява от просторната седалка. Към удобствата спада и таблото с контролно-измервателните уреди, на което се намират аналогов скоростомер, отчетлив прибор за нивото на горивото и набор от светлинни индикатори. Макар обемът на резервоара да е само 5,5 литра, това количество гориво дава повече от достатъчна автономност на икономичния двуколесен дребосък.

Vity е чудесен избор за първи досег със света на две колела

Vity е чудесен избор за...

Сухата маса на Yamaha Vity възлиза на само 110 кг - факт, който прави скутера особено популярен сред младите дами и тийнейджърите въобще. Не се подлъгвайте, няма възрастова дискриминация спрямо потенциалните собственици на Vity, нито пък той е играчка. Възможният избор от цветове към датата на списване на статията е черно или сиво (според българския сайт на Yamaha - това е цветовата гама от 2009 година), но иначе черно или синьо (според цветовите опции за 2010 година), а цената на модела в България - 3794 лева.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Yamaha Vity 125)

Модел Vity 125
Размери 1860 х 670 х 1045 мм
Височина на седалката 730 мм
Клиренс 95 мм
Сухо тегло 110 кг
Двигател Едноцилиндров, четиритактов, 2 клапана, с въздушно охлаждане
Капацитет 125 сс
Мощност 8,7 к.с. при 7500 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторно електронно впръскване на горивото
Въртящ момент 9,2 Nm при 6000 об/мин.
Запалване TCI / електрически стартер
Скоростна кутия Автоматична с V-образен ремък
Резервоар (капацитет) 5,5 литра
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 153 мм
Спирачки (задни) Барабанни, Ø 110 мм
Предно окачване Телескопична вилка с ход 80 мм
Задно окачване Люлеещ шарнир с ход 65 мм
Колела Отпред: 100/90-10” / Отзад: 100/90-10”
Цветова гама Черно / Синьо (версия 2010)
Цена 3794 лева

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio