Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Хибридната мотоциклетна концепция Izh-1

3623 прочита 08.05.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Izh-1. Ако се чудите как се произнася името на поредния мотоциклетен хибрид със статут на прототип, то отговорът е „ИЖ". Същата руска марка, точно така. Izh-1 е концептуална разработка на Игор Чак - руснак, израснал в Токио, артист, завършил дизайн в Сиатъл, очевидно много добър в това, което прави.

Всъщност този прототип е визията на Чак за редизайн на едноименния модел Izh-1, датиращ от 1929 година. Както се вижда от на изображенията, действително е съблюдавано за приемствеността във вида на двете машини. Дизайнът на новата версия, макар и модернистичен, е изчистен, отличаващ се с аеродинамичния си силует и внедрени високотехнологични прийоми. Масивната предница, специално вилката, която е конструирана да абсорбира енергията от евентуален челен удар, плавно преминава в семпла минималистична задница. Създателят му го определя като спортен круизър и твърди, че в концепцията е залегнала идеята не за придвижване от точка А до точка Б върху екстравагантно двуколесно, а пълната свързаност със света от нашата дигитална епоха, докато си на мотора. Izh-1 е оборудван с бордови компютър, чрез който е осигурена пълна интерактивна връзка с нещата, без които все повече не можем в ежедневието. Словоредът е правилен. Мобилен телефон, връзка с интернет, GPS навигация - всичко това младият дизайнер е внедрил в проекта си, защото неговото верую е за приятелски ориентиран и функционален дизайн.
 

Безопасност на висше равнище (на снимката вляво - скелета на предната вилка)

Безопасност на висше...
Друга идейна линия, широко застъпена в прототипа, е за оптимална безопасност на ездача. В този план Izh-1 също има с какво да се похвали. Той е оборудван с две въздушни възглавници, чиято система за задействане предстои да получи патент. Освен нея за безопасността спомага специалната конструкция на предната вилка, за която вметнах преди малко. Има и още: система за тракшън контрол, която се самонастройва спрямо характера на повърхността; напредничава ABS система; акселерометър, благодарение на който светлинния сноп от фара осветява посоката, в която мотора завива; стабилизатор, който компенсира страничните поклащания; челна камера, свързана с радарна система, която е програмирана да спазва определена дистанция от движещото се отпред превозно средство, а всичко това се проектира на 3D LCD дисплей пред водача; странични огледала, в които има интегриран индикатор за сляпото място. Богат арсенал от джаджи, както става ясно.
 

Хибридното начало на Izh-1

Накрая, но не последно по значение, идва хибридния характер на концепцията. Във времена, когато улиците ни стават все по-натоварени, а те самите запазват размера си, сме свидетели на задръствания и неизменното замърсяване на въздуха в градовете. Ето защо Игор Чак е решил прероденият Izh-1 да бъде по-екосъобразен. Задвижването на двуколесното става с помощта на 850-кубиков V-образен двигател, развиващ 140 к.с. мощност. Двигателят е на 50% направен от специална подсилена пластмаса, което сваля от теглото му. Цялата електрическа мрежа и съпътстващото окабеляване са приютени в рамата и кожуха на двигателя, допринасяйки за по-голямата им надеждност. От съображения за икономичност и максимална ефективност двигателя също така е снабден с интелигентна автоматична система за регулиране подаването на гориво. Малък 60-киловатов електромотор е вграден в задното колело, а към него има малка двустепенна скоростна кутия. Въпросният електромотор се захранва от литиево-сярна батерия, разположена зад основния агрегат. Този тип батерии съдържат четири пъти повече енергия от литиево-йонните. Така оформилата се хибридна конфигурация дава автономност от 34 км/литър. Помислете за друг мотоциклет със 140 к.с., който може да се похвали с подобен резултат.

 

Към името на прототипа принципно се изписва и годината 2012, но едва ли тогава ще имаме шанса да видим Izh-1 реализиран. По-скоро тази концепция очертава някои съществени посоки, които мотоциклетната индустрия несъмнено ще следва в бъдеще.

За повече информация: www.igorchak.com

Детайли

Детайли
 Марка Izh
 Модел Izh-1
 Година на проекта
 2010
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

Хибрид от 850 cc, V-образен ДВГ и 60-киловатов електромотор с литиево-сярна батерия 


Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio