Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

ИЖ

19854 прочита 23.05.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Небезизвестните у нас мотоциклети с марката ИЖ се произвеждат от Ижевския Машиностроителен Завод, известен повече като ИЖМАШ. Всъщност, това принципно е оръжеен завод, базиран в руския град Ижевск, откъдето води и своето име. Най-известният продукт на ИЖМАШ, без никакво съмнение, е автоматът Калашников. Освен него там се правят още ракети, оръдия, бойни снаряди и други не по-малко смъртоносни огнестрелни оръжия, сред които личат имената: Moshin-Nagant (пушка с ръчно действащ затвор), Tokarev (полуавтоматична пушка), Saiga (полуавтоматична пушка тип „помпа"), Dragunov (полуавтоматична снайперска пушка), Makarov (полуавтоматични пистолети) и т.н. Сега обаче ще засегнем друг от продуктите на ИЖМАШ, който нас много повече ни вълнува - мотоциклетите.

Зараждане на съветското мотоциклетно производство (на снимката вляво ИЖ-1)

Зараждане на съветското...
Да започнем с това, че Ижевският Машиностроителен Завод е основан с декрет на Цар Александър I през доста далечната 1807 година и до неотдавна се счита за една от най-влиятелните корпорации в своята ниша. Далеч по-напред във времето - през 1928 година - ИЖМАШ започва да произвежда мотоциклети. Това става благодарение на талантливия инженер и отдаден мотоциклетист Пьотър Владимирович Можаров. Той, фактически, първи организира производството на мотоциклети в Съветския съюз. ИЖ дебютират на световната мотоциклетна сцена с модела ИЖ-1 - мотоциклет със зашеметяващо голям за времето си работен обем на двигателя от 1200 куб. см във V-образна двуцилиндрова конфигурация, разположен напречно по подобие на Moto Guzzi, и карданно задвижване. Всичко това проектирано от Можаров. (долу на снимката ИЖ-4)
 
ИЖ-1 скоро е последван от моделите 2, 3 и 4. Последният - ИЖ-4 - бил избран да влезе в серийно производство, но моментът се оказал неподходящ. ИЖМАШ тогава имат други приоритети и мотоциклетите не били сред тях. През 1933 година се появява ИЖ-7, доработен и усъвършенстван от Можаров модел, базиран на немския DKW Luxus 300. От него първо е произведена пробна партида от 25 бройки, които биват подложение на изпитания и след отстраняването на установените недостатъци са одобрени за производство, но под марката „Червения Октомври" - както се наричал ленинградския завод, в който били сглобявани мотоциклетите - и с името Л-300 („Л" от Ленинград) - долу на снимката.  
 
 
Л-300, респективно ИЖ-7, имал едноцилиндров двигател с капацитет 293 куб. см, способен с шестте си конски сили да развие максимална скорост 75 км/ч. От влизането му в производство нямало състезание, което да се провежда в рамките на СССР, без негово участие. Успехът на марката „Червения Октомври" бил мигновен и тя станала популярна в страните от Съюза буквално за една нощ, какъвто е израза. В края на 30-те години на миналия век Л-300 бил вече широко разпространен и всепризнат с качествата си мотоциклет, затова Червената армия го възприела като един от двуколесните воини, на които да разчита през Втората световна война.  

Първият серийно произвеждан съветски мотоциклет - ИЖ-49

Първият серийно...

Колкото до ИЖ, до 1940 година те продължили да произвеждат предимно прототипи, основаващи се на немските DKW и Adler, но със заемки и от американските Harley-Davidson и Indian що се касаят някои от V-образните им разработки на двигатели. През годините на войната обаче ИЖМАШ се съсредоточава изключително върху оръжейното производство, за да се завърне към мотоциклетните си проекти веднага след нейния край. ИЖ-350 става първият наистина серийно произвеждан съветски мотоциклет през 1946 година. След войната руснаците са отмъкнали под формата на военни трофеи много чертежи и техническа документация относно мотоциклетите DKW и на тяхно основание създават ИЖ-350. През 1948 година се появява негова състезателна версия с означението „С" към името на модела. ИЖ-350 С се отличавал с телескопична предна вилка и 14 к.с. мощност. Малко по-късно, след значителни подобрения, базовият ИЖ-350 е преименуван на ИЖ-49. Само за седем години от влизането му в произведство над 500 000 негови екземпляра вече са слезли от поточната линия в Ижевския завод.

В средата на 60-те ИЖМАШ започват да строят и автомобили, но те не засенчват мотоциклетното производство на компанията. До края на 70-те години Ижевският завод вече има капацитет да произвежда по 350 000 мотоциклета годишно. Междувременно, съответно през 1962-ра и 1976 година, се появяват моделите ИЖ „Планета" и „Планета Спорт", вторият от които използва много японски компоненети -  карбуратор Mikuni примерно. Името на моделната гама „Планета" възхвалява космическите успехи на СССР по същото време. „Юпитер" е друг емблематичен за ИЖ мотоциклет, появил се през седмото десетилетие на 20 век. При неговата състезателна версия новото са чехословашките карбуратори Jikov, окачването и ауспусите, но представянето на състезателния „Юпитер" е посредствено в сравнение с японските мотори от същия клас и международен успех не е постигнат.

Близко минало и настояще... а бъдеще? (на снимката вляво милиционерска версия на "Юпитер - 5")

Близко минало и...

В началото на 90-те ИЖ реализират няколко принципно нови мотоциклетни прототипа, с което целят да заменят морално остарелите модели в двуколесната си гама. Моделът „Орион" е най-добре познатият от тези нови прототипи. Той е оборудван с двигател от Yamaha XT550 и предни дискови спирачки, купени под лиценз за производство от японците.

Най-актуалната моделна гама на ИЖ се състои от следните мотоциклети: „Юнкер", „Планета - 5", „Юпитер - 5", „Корнет", полицейски - не, всъщност милиционерски - версии на „Юнкер" и „Юпитер - 5", както и ограничените серии на PS-650 Rotax (първата снимка долу) „Планета - 7", Springbok (втората снимка долу) и Saigak (третата снимка долу).


 
ИЖМАШ е най-големият съветски, а впоследствие руски, производител на мотоциклети, изпреварващ дори ИМЗ Урал, а преди половин век е бил и вторият най-голям производител на двуколесни в света, задминат само от обединената мощ на японските фирми, съставящи Голямата четворка. В цялата история на компанията са произведени около 11 000 000 мотоциклета, а този факт говори сам за себе си. Жалко обаче, че в условията на световната икономическа рецесия ИЖМАШ е изправен пред банкрут. Всъщност, процедура по обявяване на фалит е била започната от основния кредитор ООО „Гемиха" пред заплахата от дълг, възлизащ на 13 милиона щатски долара.

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio