Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Относно мотоциклетния акумулатор

4552 прочита 02.06.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Акумулаторната батерия е още един жизнено важен компонент от устройството на мотоциклета, без който неговото най-естествено функциониране би било невъзможно. Затова ще хвърлим малко светлина върху мотоциклетния акумулатор.

И така. Акумулаторът доставя електрическа енергия на консуматорите, когато двигателят не работи или работи на малки обороти. Той представлява уред, в който са съединени няколко акумулаторни клетки. Предвид това, че при повечето съвременни мотоциклети се използват 12-волтови акумулатори от типа, които са фабрично пломбирани (sealed type battery), т.е. не са налага проверяване нивото на електролита в батерията или пък доливане на дестилирана вода, установяваме фиксираният на 6 брой на акумулаторните клетки.

Акумулаторната батерия сама не произвежда електрическа енергия. За да се използва, нужно е преди това да бъде заредена, да акумулира електрическа енергия. Действието на акумулатора се свежда до превръщане на електрическата енергия в химическа (при зареждане) и на химическата в електрическа (при работа).

Устройство на акумулатора

Главните части на акумулаторната батерия са:

 • Кутия – разделена чрез прегради на отделни клетки, които се затварят от пломбираща лента, обхващаща отворите на всички клетки. Важно е тази лента никога да не се премахва, защото иначе рискувате акумулаторът да се повреди непоправимо.
 • Електроди – състоят се от плочи, съединително мостче и полюс. В клетките тези плочи се съединяват успоредно, т.е. отрицателни с отрицателни, положителни с положителни. Така се увеличава общата площ на електродите, респективно способността им да съхраняват по-голямо количество електричество. Полюсите на акумулаторните клетки пък се съединяват последователно с мостчета – отрицателни с положителни и т.н. По този начин се образува батерията, чието напрежение е сума от напреженията на всички клетки. Тъй като за една клетка то е около 2 V, общото напрежение на акумулатора е 12 V.
 • Сепаратори (изолатори) – поставени са между разноименните плочи за предотвратяване на късото съединение помежду им. Изработват се от фурнир, стъклен памук или пластмаса.
 • Електролит – представлява течен проводник на електрически ток – разтвор на киселина или основа, според вида на акумулатора, в дестилирана вода. При зареждането и изтощаването на акумулаторната батерия в нея протичат обратими химически процеси между активната маса на плочите и електролита. Докато има активна маса, батерията може да работи. След определен период от време обаче тя постепенно се разрушава и батерията става негодна за експлоатация.

Важна характеристика на акумулаторната батерия е нейния капацитет. Той определя количеството електроенергия, получено от една напълно заредена батерия до нейното максимално допустимо изтощаване. Измерва се с единицата ампер-час (Ah). Числото на ампер-часовете на един акумулатор е равно на произведението от големината на тока в ампери и времето в часове, през което се черпи ток с такава големина до максимално допустимото изтощаване на батерията. Например една батерия има капацитет 6 Ah. Това означава, че от нея може да се черпи ток с големина 1 ампер в продължение на 6 часа или с ½ ампер – 12 часа.

Обслужване и грижа за батерията

Грижата за акумулатор от така наречения “sealed type” се свежда до това, когато мотоциклетът се зазимява, батерията да се извади и съхранява на сухо и топло място, понеже при много ниски температури разтворът в него може да замръзне и да го направи неизползваем. Ето стъпките при неговото изваждане:

 1. Премахнете седалката.
 2. Премахнете кутията за съхранение на инструменти, ако е разположена над акумулатора или всеки друг компонент, пречещ на достъпа ви до него.
 3. Разкачете гумения държач.
 4. Разкачете първо клемата на терминал (-) и тогава на терминал (+).
 5. Извадете акумулатора от мястото му.
 6. Почистете го с разтвор от готварска сода и вода. Уверете се, че клемите са чисти.
 7. Съхранявайте акумулаторната батерия при температура не по-ниска от 15 градуса и подсигурете дървена поставка, върху която да стои.

Инсталиране на акумулатора:

 1. Поставете акумулатора на отреденото му място в мотоциклета, като предварително не е излишно и малко да се позареди, колкото да се възбуди.
 2. Свържете първо клемата на терминал (+), тази с тапата, и после черната клема на терминал (-). Редът е обратен от този при изваждането. Нататък се спазва същата реципрочност на описаните вече действия. Може да се сложи и малко грес или друга смазка върху клемите, за да се предпазят от корозия.

Любопитно

Накрая остава да обърнем внимание върху една любопитна особеност на 12-волтовите акумулатори. Тя е, че те не са точно 12-волтови, а това се използва по-скоро нарицателно, формално. Напълно зареден 12-волтов акумулатор, оставен да си „почине” без да се използва за няколко часа (или дни), т.е. без да се тегли заряд от него (и без да се добавя такъв към него), ще балансира заряда си на около 12,6 V. Ако при същите условия зарядът на батерията отчита точно 12 V, това означава, че тя е почти или напълно изхабена и трябва да се смени с нова. При отчитания от порядъка на 12,1 V трябва да знаете, че акумулаторът разполага с не повече от 20% от своя заряд. Това е сигурна индикация за скоро предстояща подмяна.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio