Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Екипировка Joe Rocket

4964 прочита 17.06.2010 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Joe Rocket е сред най-известните производители на защитна екипировка за шосейни и спортни пистови мотоциклети. Известността на марката идва главно от Северна Америка, откъдето води началото си и компанията със същото име.

Joe Rocket е основана през 1994 година от канадците Брус Паркър, носителят на идеята, и Марк Бей – неговият пълноправен партньор, бивш застрахователен агент. По това време никой от тях няма опит в дизайна, нито знае нещо за производството на мотоциклетна екипировка, но е факт, че от нищото създават една марка, която за кратко време си извоюва солидно място в индустрията. Бизнесът на канадците стартира с производството само на якета, а впоследствие разширяват асортимента си с ръкавици, панталони, кожени екипи, ботуши, протектори и различни аксесоари, дори шлемове, за да обхванат целия спектър. Към това Joe Rocket притежават и успешна линия от всекидневни дрехи.

Компанията, базирана в Онтарио, Канада, обезпечава реномето си на класен производител като сключва лицензионни споразумения с Kawasaki, Suzuki, Honda и Yamaha и шие якета с техните емблеми. На самия старт на името Joe Rocket се гледало с нескрита насмешка и било считано за най-глупавото име в света на мотоциклетизма, но когато същото се появява до емблемите на мотоциклетните производители от Голямата четворка всичко се променя. То дори става толкова популярно, че на идейния създател на марката – Брус Паркър - започват да му викат „Джо”.

Защитна екипировка Joe Rocket

Като цяло за продукцията на Joe Rocket важи особеността, че с характерния почерк в дизайна тя не отстъпва от изконните северноамериканските традиции в съответното направление.

Якетата се изработват както от обработена кожа, така и от текстилни материали. Всички те се отличават с етикета за сертификация СЕ на Европейския съюз. Специално за кожените модели е присъщо, че са по-твърди от моделите на болшинството конкурентни производители и изискват по-дълго време за „пречупване” и свикване. Това се дължи до голяма степен на повечето подплънка, даваща по-голяма сигурност за ездача. Горе-долу същото може да се каже и за кожените екипи дело на канадската фирма.

Suzuki Replica Supersport     |     Goldwing Skyline (дамско яке)

Ботушите Joe Rocket също имат този специфичен, почти чуждопланетен за нас европейците, които сме свикнали с изтънчените италиански стилистични решения, дизайн. Те са от кожена конструкция и се възползват от всички последни достижения в областта на защитната екипировка, но това което ги отличава най-много е същият този леко грубоват вид. В него също има някакво очарование.

Pro Street Pants     |     Speedmaster 6.0 Suit

Joe Rocket Kawasaki ZX     |     Pro Race Street Boots

Шлемове Joe Rocket

Колкото до шлемовете с тази марка, то за тях не може да се каже много, но и малкото ще е в унисон с общия качествен фон, отнасящ се до създаденото от Joe Rocket. Любопитно тук е, че цялата колекция от шлемове на марката се свежда до три модела, като два от тях са производни, да не кажа идентични, един на друг. Въпросните два сродни модела са все интегрални (цели) шлемове, а третият е комбиниран тип – ендуро дизайн, но също с интегрална конструкция. Такива модели стават все по-популярни в последно време и много други производители добавиха такива към своите колекции, така че с третото си предложение Joe Rocket само следват една вече наложена тенденция.

RKT201 Abyss     |     RKT101 Carbon

Корпусът на шлемовете Joe Rocket е изграден от специална структура, основаваща се на фибростъклото и патентована под името Spectra® - за моделите RKT201 и RKT101 – или от поликарбонати - за RKT-Hybrid. Освен това съществува версия на RKT101, изградена изцяло от въглеродни влакна, което се явява и топ моделът на Joe Rocket. Към списъка с особености на цялата гама шлемове влиза още вентилационната система, много отчетливо забележима при двата стандартни интегрални модела на производителя, където тя е проявление и на дизайна, при това не особено сполучливо; визьорът на свой ред изпъква със закалената си триизмерна конструкция и осигурява 95% защита от UV лъчите; подплатата на интериора е направена от антибактериални материали и се вади за лесно почистване – нещо съвсем тривиално. Може би най-важното – нивото на сигурността – при моделите RKT201 и RKT101 се обезпечава от стандартите DOT и Snell 2010, още един намек за фокуса на компанията върху американския пазар, и от DOT – за RKT-Hybrid.

Цените на продукцията с етикет Joe Rocket са от средни до средно високи. За съжаление никакви артикули от асортимента на канадците не се срещат у нас.

RKT-Hybrid

RKT-Hybrid

Факти за Joe Rocket

Характеристики
материали
 » фибростъкло
+
 » кевлар
-
 » поликарбонати +
 » термопластична смола
-
 » въглеродни нишки
+
 » други
-
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
-
 » Snell
+
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
-
 » цена


Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
                   
 » дизайн и ергономия
                   
 » цвет. гама/графики
                   
 » ниво на сигурност
                   


Галерия

| 12.08.2010 | Григор
Хубава статия!
| 21.06.2012 | Branimir
Za6to ne predlagate i tehni ekipi ?

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
12.05.2010     |        Шлемовете M2R
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio