Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

JAWA: Легендата продължава

8739 прочита 15.09.2010 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Легендарната мотоциклетна марка JAWA е основана през 1929 година от Франтишек Яничек в бивша Чехословакия. След разпадането й, случило се преди седемнадесет години, JAWA официално придобива извечната си чешка националност, която се крие в нейните корени.

В паметната за българския народ 1878 година, в едно малко селце в Източна Бохемия (Чехия) се ражда Франтишек Яничек – основателят на известния в цял свят мотоциклетен производител JAWA. Това е и труда на живота му, а JAWA, на свой ред, е поредния пример за компания, създадена от усилията на един-единствен уникален ум. Като млад Яничек първо учи механика в техническо училище в Прага, а после продължава с образованието си в колеж в Берлин, Германия. След дипломирането си той се завръща в Прага, където започва работа в една от най-големите компании в Бохемия и Чехия въобще (Kolben). По това време Франтишек Яничек е на 23 години, Чехословакия още не е образувана (това става през 1918 година след края на Първата световна война), а на него му е предложен ръководен пост в новооткрит завод в Холандия. Младият инженер заминава и там, при вълнуващи обстоятелства, среща бъдещата си съпруга. Един ден, карайки велосипеда си, нашият човек бива блъснат от лека кола. Шофьорът се оказва съвестен гражданин и настанява пострадалия в дома си. Там той попада под грижите на дъщерята на виновника за инцидента, с която по-късно сключва брак. Мъжка слабост. Романтиката в тази случка ме накара да я вметна, ей така, съвсем небрежно.

Началото на легендата (на снимката вляво JAWA 500 OHV)

Началото на легендата (на...

През 1909 година Яничек решава да бъде независим занапред и отваря собствена работилница в чешката столица Прага. В този етап от живота си той трупа ценен опит и развива инженерните си умения. Така минават няколко години преди талантливият механик да бъде мобилизиран на италианския фронт през Първата световна война. След военната си служба Яничек отново се връща към чертожната дъска и за кратко време придобива около 60 патента за различни свои изобретения, най-известното от които е една ръчна граната, явно създадена като отражение на тогавашните смутни времена. Военната промишленост обаче отбелязва чувствителен спад през 1929 година и настъпва момента, когато чехът решава да се захване с производството на мотоциклети. Той нямал време да разработва свой собствен двигател и затова трябвало да избира между двутактовите двубутални Puch (Австрия), немските двутактови Schliha (компания, базирана в Берлин) или отново немските Wanderer и техния най-нов 500-кубиков двигател. Яничек се спира на последния вариант. Заради краха на немската машиностроителна индустрия по това време, Wanderer вече били решили да спрат изцяло своето производство. Или пък, може би, защото не смятали, че ще имат шанс в конкуренция с BMW, твърдят други източници. В крайна сметка тук важното е, че от първите две букви на името (Janecek – както се изписва на латиница) и “WA”-то от завещалата своите двигатели немска фирма Wanderer се родила JAWA. Легендата започнала точно тогава, през 1929 година.

Макар да бил много добър инженер, в началото Яничек нямал никакъв опит с мотоциклетите, нито пък, както е в много други случаи (например със Соичиро Хонда – Honda или Джиовани Агуста – MV Agusta), бил техен страстен почитател. Независимо от това чехът бил добре запознат с производствените техники и похвати при правенето на двуколесни. Ето защо, когато се появил първият мотоциклет JAWA, той не отстъпвал с нищо на събратята си от „по-благородни семейства”. Това станало през октомври месец 1929 година. Моделът JAWA 500cc OHV бил впечатляваща машина, която след известни подобрения – по главата на цилиндъра, смазочната система, лагерите, уплътненията и картера – се превърнала в голям успех за току-що проходилата компания, въпреки че 500cc OHV бил малко по-скъп от други равни на него мотоциклети. Впоследствие първата JAWA си спечелила репутация на издръжлива и надеждна, качества, с които по-нататък става особено ценена цялата продукция на едноименната марка.

Моделът "175" е първият голям успех на чешката компания (на снимката)

Моделът "175" е...

Заради световната икономическа рецесия от началото на трийсетте години на 20 век на мода се върнали по-малките и евтини мотоциклети. Разбира се, по същото време имало и една друга мода, свързана с налагането на 750-кубиковия обем при мотоциклетните двигатели, но тя била прекъсната почти в зародиш. Следвайки по предпазлива стратегия, JAWA излиза с модела „175” през 1932 година.

Чехите са славянска нация, но конкретни техни черти, сред които техническата грамотност и изявения афинитет към инженерните науки, прави така, че те често биват сравнявани с немците. Съвсем заслужено при това. В пълен контраст обаче успехът на JAWA, както и при първия им мотоциклет, не идва без помощ отвън. За споменатия вече модел „175” Яничек се обърнал към британския инженер и състезателен ентусиаст Джордж Патчет. Патчет бил познат с разработките си за Brough-Superior, McEvoy и други, но в JAWA той донася със себе си 175-кубиковия нов двигател на Villiers, по който също лично бил работил. Чехите после конструират мотоциклет около предоставения им агрегат и по този начин бил създаден JAWA 175. Той тежал само 70 кг, развивал максимална скорост от 80 км/ч и харчел по 3,5 литра гориво на 100 км. Още в първата година от неговото производство моделът постига огромен успех. За кратко време JAWA продават над 3000 единици от едва втория си производствен модел, а впоследствие и много повече. Същевременно 500-кубиковите модели били свалени от производство. „175” остава в производство до 1946 година, а дотогава вече са реализирани продажбите на 27 535 единици. Той е придобил и солиден брой верни последователи за всичките тези 15 години върху поточната линия.

JAWA е наистина пионер в една друга сфера - тази на тестовите карания. По време на специално организирани изложбени представления клиентите можели да тестват какво предлага фирмата в действителност. Тестът се осъществявал именно на един „175”, само че модифициран с второ кормило зад това на инструктора-водач. Макар и доста импровизирано, за да се сметне за истинско изпитване поведението на коя да е машина, този маркетингов похват е въведен не от друг, а от чехите, през 1938 година.

JAWA и автомобилите

.......................................................................................................JAWA 700

Малко преди това, през 1934-та, JAWA 700 се появява на бял свят. JAWA 700 ознаменува влизането на чешката компания в автомобилната индустрия. Три години по-късно е представена и подобрената модифицирана версия на четириколесното под името JAWA 600 Minor. Както при мотоциклетите и тук компанията на Франтишек Яничек се осланя на чужди образци, в случая на DKW.

JAWA в годините след Втората световна война

JAWA в годините след...

През 1940 година инженер Яничек започнал работа по проект за нов мотоциклет, базиран върху желанията и нуждите на клиентите и съобразен с реалностите на воюваща Европа. Той трябвало да бъде семпъл, надежден и удобен. За съжаление основателят на JAWA умира през 1941 година, завещавайки компанията на сина си Карел. Новият мотоциклет все пак вижда бял свят и дебютира в сервизния отдел на JAWA пред зоркия поглед на нацистките окупатори. Същият сервизен отдел бил отговорен за ремонта на немските механизирани дивизии по времето на Втората световна война, но тава е друга тема. Та, мотоциклетът бил наречен Perak и след войната JAWA базират производството си върху вече завършената концепция със същото име. В лицето на Perak чехите имали тестван съвременен мотоциклет готов за серийно производство. Ето как през 1946 година JAWA били първият мотоциклетен производител в Европа, излязъл с готов модел. Той бил 250-кубиков, с двутактов режим на работа и двоен ауспух. Perak постепенно станал най-използваният мотор в страните от социалистическия блок и не само. Дори днес, през 21 век, негови реплики се произвеждат от Chang Jiang Motorworks в Китай.

Национализация на компанията и обединение с CZ

Национализация на...

Вече национализираната от комунистите JAWA била обединена с другия крупен чешки мотоциклетен производител CZ след налагането на тоталитарния режим в страната. Карел Яничек напуснал поста си в семейната компания, а после и родината си. От този период има поне няколко мотоциклета с името JAWA-CZ, а през 1948 година двуцилиндрова версия на Perak, с работен обем 350 куб. см, била конструирана, използвайки същата рама като на 250-кубиковата преди нея. Мотоциклетът бил наречен Ogar, по името на трета чешка мотоциклетна компания, в чиито заводи се произвеждал новият модел. Впоследствие Ogar се продавал в цял свят с имената на много различни марки, най-вероятно под формата на лицензионни договори.

Няколко десетилетия в прегръдката на комунизма

.....................................................................................................JAWA Bizon

Шестдесетте, седемдесетте и осемдесетте години не са толкова интересни за нас, защото развитието на всичко що съществува по земята малко или много спира под въздействието на комунизма. Е, не съвсем напълно, но почти. През тези три десетилетия не липсват паметни дати и нови модели мотоциклети, но нека ги отбележим с това, че през 1964 година е произведен едномилионният мотоциклет JAWA, през 1970-та публиката вижда ексцентричния модел Bizon, а през 1976-та от конвейера вече слиза двумилионната JAWA.

Състезателна слава = JAWA Speedway

Състезателна слава = JAWA...

В исторически план състезателната слава на чешката марка двуколесни също е богата на славни моменти, някои от които проточващи се и досега. Пример за последното е спийдуей подразделението на JAWA. То е натрупало най-много активи за името на компанията, въпреки че JAWA и JAWA Speedway са две различни юридически лица от разпадането на социализма насам. Преди това и в мотокроса чехите са били водеща сила, но липсата на финансиране и технологичната летаргия постепенно прави мотоциклетите им неконкурентноспособни. Към момента JAWA Speedway все още е преуспяваща компания, докато наследникът на старата JAWA се бори за своето оцеляване.

Легендата продължава

Съвременната мотоциклетна гама на JAWA се състои от множество малокалибрени модели, копиращи съществуващи отдавна мотопеди и мотоциклети с капацитет до 250 куб. см на Honda. Освен тях в каталога на чехите влизат още прастария двутактов „350”, който е икона в мотоциклетната индустрия, но умираща икона. До него е и JAWA 250 – четиритактовият му почти-близнак. Надеждите на компанията, без никакво съмнение, са насочени към трите най-актуални модела от серията 650-кубикови машини, споделящи емблематичния двигател Rotax със съответния обем. Тези три мотоциклета са познати като Classic, Style и Dakar (в този ред на снимките долу). Те олицетворяват марката JAWA сега, а може би измежду всички модели „350” най-точно показва нейния непреходен дух. До феновете на JAWA – бъдете спокойни, легендата продължава!

Галерия

| 22.05.2011 | bojidar
koito kara jawa toi ne ustarqva

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
23.05.2010     |        ИЖ
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio