Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Какво трябва да знаем за спирачните дискове

8224 прочита 18.09.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Спирачните дискове са основен компонент от спирачната система на мотоциклета. Често за тях се сещаме само, когато се развалят или дори въобще не им обръщаме внимание. Затова подхващам темата. Какви са най-основните неща, които трябва да знаем за спирачните дискове?

Какво е предназначението на спирачните дискове?

Те са средство за намаляване или спиране движението на колелата като при процеса превръщат това движение в топлинна енергия (чрез търкането на накладките в дисковете).

Как се правят спирачните дискове обикновено?

Повечето са направени от пресован лист, нискокачествена неръждаема стомана. Един най-обикновен диск първоначално съществува под формата на разгъната, гигантска 40-тонна метална намотка с диаметър около три метра. Тя се нагрява, за да се изглади, след което се реже с лазер. Отделните заготовки биват щамповани и после повторно нагрети за нова топлинна обработка.

Защо се използва неръждаема стомана?

Съдържанието на хром в неръждаемата стомана предотвратява корозията (образуването на ръжда) по повърхността на диска и му придава лъскав вид. Хромно-оксидният филм, образуван отгоре не допуска корозията да проникне до вътрешните слоеве на метала и да отслаби неговата структура. Когато това защитно покритие е повредено по някакъв начин, неръждаемата стомана може да се самопоправи. Хромът от нейното съдържание си взаимодейства с кислорода и влагата от въздуха, изграждайки наново оксидния покривен филм.

Голяма част от нефабричните мотоциклетни спирачни дискове, изградени от неръждаема стомана имат още следните съставки: около 18% хром, 8% никел (стабилизира структурата на диска и го прави по-устойчив при ниски температури) и символична доза въглерод (някъде между 0,15 и 2%) за по-голяма твърдост и здравина като цяло.

Неръждаемата стомана има добра издръжливост на високи температури, но не може да разсейва акумулираната топлина така добре както по-еластичното ковано желязо, до голяма степен заради същото това съдържание на хром в нея. Лъскавият горен слой на неръждаемата стомана задържа топлината вместо да се освобождава от нея. Ето защо ги има дупките по спирачните дискове – за да се охлажда по-добре стоманата. Осигурената от дупките по-голяма повърхност спомага за това.

Надеждни ли са спирачните дисковете от неръждаема стомана?

Общо взето са много надеждни, но понякога, след изминаването на няколко хиляди километра, около охлаждащите отвори/дупките на диска могат да се появят малки пукнатини. Най-често те са резултат от нормалния многократно повтарящ се процес на интензивно загряване и последващо охлаждане, т.е. честите температурни амплитуди, на които е бил подложен метала при експлоатацията на мотоциклета. Втората закономерна причина е влаганата в диска механична енергия от спирачното усилие при всяко едно използване на спирачките. Това, разбира се, може да се дължи и на стареенето на стоманата, ако е използвана особено нискокачествена такава. Неписано правило е, че нефабричните компоненти/части - било то спирачни дискове или всякакви други - са по-качествени от фабрично заложените.

А нещо за железните дискове?

Еластичното ковано желязо, използвано за направата на спирачни дискове представлява желязно-въглеродно-силициева смес, която е по-гъвкава от стандартните разновидности ковано желязо. Тя произвежда по-добър спирачен ефект от неръждаемата стомана, защото има много по-висок коефициент на триене (спирачна мощ), заедно с по-добра топлинна проводимост. Железните спирачни дискове се по-удачни за състезателни цели, защото е по-малко вероятно да се изкривят поради пренагряване.

Фабрични или нефабрични спирачни дискове?

Фабричните спирачни дискове на нашите мотори не са задължително лоши, в никакъв случай. Дори тогава обаче, естествено, който може да си позволи нефабрични, то това ще е по-добрият избор. Болшинството нефабрични дискове от неръждаема стомана са по-леки от оригиналните фабрични, затова предницата на мотоциклета ви би се усещала по-лека и отривиста в завои. За тези ефекти благоприятства още и по-висококачествената стомана, която се използва от специализираните производители на спирачни дискове, а оттам идва и цялостното им по-добро представяне в сравнение с заводските компоненти (обикновено), монтирани на мотоциклета, когато го купувате нов от магазина. На прост език това се превежда като по-добра захапка на спирачките, по-малко необходимо усилие върху лоста на спирачката и, въобще, по-положително усещане за спирачните способности на машината.

Има ли други материали, от които се правят спирачни дискове?

Да, например съществуват и керамични такива, но тяхната направа е толкова скъпа, че оборудването на серийно произвеждани мотоциклети с такива е необосновано.

Защо са важни носачите на спирачните дискове?

Елементарно – за да се намали теглото на дисковете колкото се може повече: при нефабричните дискове носачите са направени от възможно най-леките материали, за да се постигне тази цел; повечето използват смеси с хром-никелово съдържание. Много фабрични спирачни дискове пък залагат на по-евтините и по-тежки алуминиеви носачи.

Могат ли да се ремонтират спирачните дискове?

Ремонтът е действително възможен само при леко изкривени дискове. Първо изкривяването трябва внимателно да се оцени, на базата на която оценка да се реши дали ремонтът е подходящ в конкретния случай и дали ще доведе до безопасен краен резултат. При всяка по-сериозна щета по спирачните дискове те подлежат на смяна. Купуването на употребявани не е добра идея, защото няма да сте наясно с историята им, нито ще можете с просто око да забележите евентуални по-малки кривини по тях.

Любопитно!

Броят на нитовете, с които дискът се прикрепя към носача зависи от това колко тегло е искал да спести производителя. Шест нита е общоприетият минимум, но в този случай износването е малко по-бързо. Съществува разлика и във формата на нитовете. Някои използват кръгли, други – квадратни нитове. Трети, PFM, залагат на вид стоманена скоба, която свързва диска към носача без нито един нит. Последното е полезно, ако се налага смяната само на дисковото колело без носача, а заради същата причина е и по-евтино.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio