Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Как Moto2 засенчи MotoGP

3992 прочита 09.10.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

От тази година в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, известен като MotoGP, беше въведен нов клас, заменящ втория по калибър преди това 250-кубиков. Цялата формула за нововъведения клас, а и самият той са познати под името Moto2. Всички фенове на мотоциклетните състезания знаят за какво става въпрос, но има една друга страна на въпроса със замяната на класовете, която исках да разгледам. Финансовата страна, естествено. Дали само парите продиктуваха изпращането на обичаните от мнозина двутактови 250-кубикови мотоциклети в небитието или има и още нещо, което се открива, когато четеш между редовете? Именно отговорите на тези въпроси, надявам се, ще направят настоящата статия съдържателна. Четете нататък, ако искате да разберете как и защо се случи така, че Moto2 засенчи MotoGP, пък било то и само 250-кубиковия му клас. А може би скоро сянката ще надвисне и над Кралския...

И така, евтина тръпка ли е Moto2? Или пък първо трябва да започна с MotoGP (250cc), което определено не беше евтино, както ще видите, а и тръпката в него постепенно изчезваше, за да стане почти никаква накрая. Истината е, че четвъртлитровият клас - въпреки шампионската титла на Хироши Аояма с Honda през 2009 година - беше монополизиран от Piaggio Group и подопечната им Aprilia далеч преди това. Всъщност Aprilia имаха такова влияние, че сами можеха да диктуват кой отбор ще се бори за титлата и кой само ще запълва бройката. Това те постигаха чрез начина на разпределяне между отделните отбори на многото различни спецификации, които съществуваха за тяхната състезателна машина. Ако получиш бройките със заводски спецификации имаш всички предпоставки да претендираш за победи, но в противен случай – нищо. Именно тази порочна практика се опитаха да изкоренят организаторите на шампионата, предлагайки формулата за Moto2, където двигателят за всички да е един и същ, с точно определени настройки, контролирани от независим подизпълнител, гумите да са контролни, т.е. доставяни от един единствен производител в еднакви спецификации за всички отбори и, накрая, само доставчикът на шасито да зависи от свободната воля на отборите.

Но да поговорим за пари. MotoGP (250cc) през 2009 година изискваше от всеки отбор, независимо от неговите амбиции, да отдели около 3,6 млн. лева, за осигуряването на основния пакет от всичко необходимо, обезпечаващо участието му в целия шампионат. В това число влизат четири състезателно подготвени мотоциклета, плюс резервни части и квалифициран персонал, който да се грижи за тяхната поддръжка през цялата година. На колко победи обаче може да се надява някои, покриващ едва минимума за участие, а не конкурентно участие? Разбирате разликата. Отговорът – най-вероятно на николко или с много късмет на недостатъчно. Който се е целил по-високо е трябвало да удвои по-горната сума, за да може да наеме добри машини и да плаща съпътстващата ги по-скъпа поддръжка. Тоест 7,2 млн. лева, негарантиращи титла, само реален шанс да се бориш за нея. Всичко това наклони везните в полза на промяната, която настъпи с въвеждането на Moto2.

Пакетът в Moto2 (на снимката вляво предложението на Aprilia за платформа)

Пакетът в Moto2 (на снимката...

Нов въпрос – Moto2 толкова по-евтино ли излиза? Най-точният отговор, без даване на допълнителни пояснения, би бил не, не излиза. Ние обаче обичаме поясненията. Та, за отбор от двама пилоти, осигуряването на необходимия брой четиритактови двигатели с работен обем 600 куб. см, предоставени от Honda - избраният в крайна сметка официален доставчик за шампионата – и настройвани, тествани и контролирани от независимия подизпълнител Geo Technology излизат приблизително по 288 000 лева. Така всички участници в шампионата се съревновават на максимално равни начала. А за да се избегне „тълкуване” на правилата, засягащи еднаквостта на агрегатите, след всеки три състезания те се връщат на Geo Technology, които проверяват за аномалии в техния работен режим и характеристики. Geo Technology също така има пълен достъп до техническите данни на всички отбори, за да осъществява по-ефективен контрол. Отборите, освен всичко останало, не могат независимо да тестват и настройват двигателите си, за което плащат пак на Geo Technology по около 14 400 лева на двигател.

Гумите пък излизат по 84 000 лева на мотоциклет за целия сезон. Всеки пилот разполага с общо 12 гуми на състезание, влизащи във фиксираната цена. Реши ли някой отбор да прави изпитания, то тогава той трябва да си набави допълнителни гуми по около 720 лева комплекта (предна и задна). Избраният доставчик на гуми за Moto2 е Dunlop.

Въпросът с избора на шаси е оставен отворен от организаторите. Всеки отбор е свободен да избира своя доставчик по собствено усмотрение, но алтернативите са сведени до минимум, неясно дали чрез контролиран способ или просто по стечение на обстоятелствата, но както и да е. За целия сезон обезпечаването на един мотоциклет възлиза на не по-малко от 216 000 лева. В цената са включени ограничен брой резервни части.

Заедно с всички останали пера по финансирането на един отбор в Moto2 цялата парична стипендия за сезона възлиза на близо 3,2 млн. лева. Става ясно, че това е по-малко от минималния пакет за участие в MotoGP (250cc), но и условно те поставя наравно с всички останали конкуренти за титлата. Прибавете тръпката от по-мощните машини, само едно стъпало по-долу от тези в Кралския клас, и допълнителните разсъждения стават излишни. Сметката на организаторите излиза заради по-силната регулация, отборите също са на сметка, а и зрителите виждат по-вълнуващи състезания с много различни победители и малки разлики, свеждащи се до 1 секунда за почти всички пилоти на стартовата решетка след някои квалификационни сесии. Ето как Moto2 – по-евтино и по-интригуващо - засенчи MotoGP с неговите красиви, двутактови и доста скъпи мотоциклети. С други думи, класът на 600-кубиковите „средняци” измести четвъртлитровите „оси”. Да се пазят „кралете”.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio