Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Концептуална реалност: Aprilia FV2 1200

5201 прочита 23.10.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Aprilia е марка, чието име е изградено от многобройни състезателни успехи в най-различни дисциплини на мотоциклетния спорт, гарнирани с над 30 световни титли. Затова, за да покажат на своите почитатели технологичния си напредък и вероятния бъдещ почерк в дизайна на мотоциклетите Aprilia, през 2009 година в Ноале създадоха прототипът FV2 1200. Той е въплъщение на визията за бъдещето на марката – с огромен 1200-кубиков, V-образен двигател (цилиндрите са разположени под прав ъгъл), който е разработен от инженерите на италианската компания само с нейните капацитети и указва посоката на развитие при агрегатите на Aprilia.

Шасито на Aprilia FV2 1200 се отличава с минималистичния си дизайн, поставящ акцент върху предницата на мотоциклета. Общо взето предницата преобладава във всички аспекти, а задницата се свежда до една сравнително къса и елегантна опашка, която да поддържа седалката и стопа. И да, това е машина само за един, тъй като липсва място за втори човек на борда. Силно характерни са преливащите линии, тръгващи от предните вилки, минаващи през фара и завършващи с грамадния отсек на резервоара. Не липсват и начупени форми – водния радиатор или спойлерите около фара, дори въздуховодите отстрани на резервоара. Всичко това прави FV2 да изглежда агресивно, модерно, различно. Различно, защото сега е присъщо всички да търсят вид "като от бъдещето", залагайки на едни и същи дизайнерски принципи, които вече омръзнаха, но пък нали такъв е пътя на всички нововъведения. Става въпрос за електродвигателите, колелата без главини и, обикновено, някоя и друга щура идея по отношение на софтуера. Е, и тук последното не липсва, но за него по-нататък.

Технологии

Технологии

Какви технологични решения се крият под грубоватата футуристична външност на този прототип обаче? На първо място това е паралелограмното (успоредно) предно окачване, което Aprilia тестваха съвсем успешно при своите състезателни мотоциклети в доминирания от тях вече несъществуващ четвъртлитров клас на MotoGP. Плюс второ - двигателят е стресовата точка в конструкцията на FV2 и служи като гръбнак за цялото шаси. Плюс трето - рамата е изградена от въглерод, а и много други компоненти също. Плюс четвърто - опашната секция се състои от алуминиева носеща греда и две подпори от карбонови нишки. Сборът от тези неща оформя мотоциклета изцяло, но дава един особено забележителен конкретен резултат, а именно, че Aprilia FV2 1200 тежи под 160 кг (сухо тегло най-вероятно) и се отличава с най-добрата възможна управляемост, която някои мотоциклет на Aprilia някога е имал, както твърдят неговите създатели. Освен всичко това двуколесното е оборудвано и с бордови компютър, достъпът до който може да става не само чрез контролното табло на самия мотор, а също така чрез външен компютър. Това позволява свалянето на телеметрични данни, персонализиране изображенията на дигиталното табло и вида информация, която да се извежда на него, както и актуализиране паметта на бордовия компютър с нови карти, зададени маршрути и още дузина приложения. Въобще FV2 1200 не може да се определи като друго освен еманация на новаторския дух на Aprilia. FV2 е концепция, но такава, ясно и реалистично отразяваща високото технологично развитие на марката или иначе казано – това, този мотоциклет, е потенциалната концептуална реалност за бъдещето на Aprilia.

Детайли

Детайли
 Марка  Aprilia
 Модел  FV2
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

1200 сс, V-образен с 90-градусов ъгъл между цилиндритеДруги снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio