Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Zongshen, Be Dragonized

5769 прочита 19.11.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Китайската компания Zongshen Motorcycle, чието пълно официално име е Chongqing Zongshen Automobile Industry Manufacturing Co., Ltd., води съществуването си от не съвсем далечната 1995 година. Тя е ситуирана в град Чонгкинг, централен Китай, контролиращ най-голямата по население градска община в цялата страна – над 32 млн. души. И понеже съществува само от 15 години историята на Zongshen не е дълга или пък изпъстрена с кой знае колко паметни събития, но предвид декламираните цели на компанията и амбициозната визия за нейното бъдещо развитие, то най-интересните глави от тази история вероятно тепърва ще се пишат, дори, може би, със златни букви.

................................................в бокса на Zongshen Motorcycle Racing Team of China

Сега Zongshen Motorcycle е де факто главния филиал на основаната през 1992 година Zongshen Industrial Group. Мотоциклетното подразделение на Zongshen Industrial Group има повече от 2500 служители и произвежда по 4 млн. двуколесни и 7 млн. други ключови компоненти (предимно двигатели). Това превръща Zongshen в най-големия играч на мотоциклетната сцена в едномилиардната азиатска страна. Водещият принцип в работата на китайския мотоциклетен производител се състои от три части: „отлично качество на изработка”, „международно сътрудничество” и „водещи технологии”. По първата част – качество на изработка - Zongshen все още продължават да търпят известна критика, докато вторият пункт с международното сътрудничество е реализиран на 100%, особено след сключването на партньорски договори с Harley-Davidson и Piaggio. Технологиите, колкото и водещи, се провалят в това да станат най-силната страна на марката и продукцията с нейната емблема. Независимо от това, тази продукция се подобрява всяка следваща година и нищо чудно съвсем скоро да догони водещите имена в бранша. Още повече, че през 1999 година, само четири години след създаването на Zongshen Motorcycle техният заводски отбор (Zongshen Motorcycle Team) вече печелеше състезания. После, между 2005 и 2008 година, под новото име Zongshen Motorcycle Racing Team of China, отборът взе участие в предварителните квалификационни сесии на 250-кубиковия клас в MotoGP. Освен това същият този отбор два пъти е печели титлата при пилотите в шампионата по Superbike на Китай – това става през 2007 и 2008 година. През следващата 2009-та фокусът пада върху азиатските състезателни форуми, но преди това, през 2002 година, в рамките на Световния Ендуро шампионат Zongshen също се отличават като шампиони. Въобще, от ранните си състезателни години те са традиционна сила в китайския мотоциклетен спорт, а вече и все по-нарастваща заплаха, когато участват в международни прояви.

Продукция

Продукция

Продуктовата гама на Zongshen Motorcycle включва освен всички модели мотоциклети, мотопеди и скутери Zongshen, още лицензни модели Zongshen Piaggio, Zipstar и др. Компанията има над 10 000 представителства в 31 провинции на Китай. Тези цифри обезпечават претенциите за първенство на китайския пазар, но производителят от Чонгкинг не се спира дотук. Следва се политика на „излизане” в чужбина, т.е. построени са заводи в Тайланд и Бразилия, за да има локално производство съответно за Югоизточна Азия (п-в Индокитай) и Южна Америка, както са открити дъщерни фирми или офиси на компанията-родител в САЩ, Филипините, Пакистан, Нигерия и др. Международната търговска мрежа на Zongshen Motorcycle покрива повече от 80 страни и региони по света. Zongshen е и китайският мотоциклетен производител с най-много получени сертификати за качество на продукцията – от новия китайски 3C (China Compulsory Certification for Complete Vehicles) до световния сертификат-еталон за качество ISO9001. На домашна почва името на компанията отдавна се асоциира с престиж, технологично новаторство и модел за подражание в бизнеса.

Моделна гама

В стремежа си да прерасне в разпознаваема световна величина Zongshen Motorcycle предлагат богат избор от скутери, мотопеди и все повече модели шосейни и оф-роуд мотоциклети с малка кубатура (максимум до 230 куб. см). Това произтича от особеностите на китайската мотоциклетна култура и специфичните нужди на тамошното население от евтини за експлоатация и поддръжка машини, пригодени към условията в многомилионните мегаполиси там. Знае се обаче, че тече разработването на нов двигател с еднолитров капацитет, който ще задвижва някое от бъдещите спортни предложения в каталога на „Драконите”. Засега флагман на марката остава шосейният модел ZS250GS (на снимката горе) – универсален мотоциклет с едноцилиндров, четиритактов двигател с въздушно охлаждане, 18 китайски коня, предна дискова и задна барабанна спирача, голям 20-литров резервоар (разход около 2,5л/100 км) и най-важното – две колела. Не мога да се сдържа да не повторя изречение, което често споменавам – „Добър избор за начинаещи мотоциклетисти”, ако не бяха непроверените лично от мен качество на изработка и надеждност. Няма как, китайският произход тегне над марката и сянката на съмнение е фактор, много сенчест и внушаващ много съмнения. Иначе друг популярен модел на Zonshen е оф-роудърът ZS200GY-2. Освен това имаме ендурото ZS150GY-10 и набор от също толкова малокалибрени круизъри, но не само, с типично китайски почерк в дизайна. Освен двуколесната си продукция Zongshen произвеждат още двигатели за автомобили и електрически генератори.

Заключение

Основно предимство на мотоциклетите с тази марка е силно конкурентната им цена, както и предлаганата 2-годишна гаранция, но вътрешният глас ми подсказва, че след още няколко години на името Zongshen ще се гледа далеч по-уважително в западното полукълбо.

Zongshen, Be Dragonized – „Превърни се в дракон”. Звучи добре.


Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
23.05.2010     |        ИЖ
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio