Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Карнетът - сито за околосветските пътешественици на мотоциклет

5330 прочита 24.01.2011 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Carnet de Passage en Douane. Всеки път, когато някой (мотоциклетен) пътешественик чуе това френски звучащо нещо и желанието му за всякакъв сорт авантюри зад граница бързо и значително се охлажда. Трудностите по сдобиването с безценния документ се допълват от задължителното условие да застраховате мотоциклета си най-малко за стойността на неговата моментна застрахователна оценка, ако не и за много повече. Ето защо не са един и двама решилите да предприемат своето околосветско, или пък поне трансконтинентално, пътешествие върху мотоциклет, който е спрян от производство в годините преди да се родят те самите. Това е само едно частично решение на проблема с карнета. Другото, по-глобалното, е да изберете дестинация, за която не се изисква издаването на този документ, но за това по-нататък.

Напечатан на френски и английски, според Alliance Internationale de Tourisme (федерация на различните национални автомобилни организации по света; www.aitgva.ch), карнетът е международно признат документ за временен внос, който в много страни се изисква и служи да идентифицира превозното ви средство. Той позволява на приносителя да внесе временно във въпросната държава своя мотоциклет без да трябва да оставя иначе изискващия се на границата депозит в брой. От противоположната гледна точка, тази на правителствата на съответните страни, карнетът се разглежда като вид международна гаранция за плащане на митническите данъци и такси в случай, че влезете в страната, но при напускането й вашето превозното средство вече не ви прави компания, т.е. продали сте го. В общи линии в това се състои смисъла на тази допълнителна бюрократична пречка към осъществяването на по-далечни задгранични мотоциклетни турове. Всичките сложности около концепцията на документа и сдобиването с него пресяват немалка част от желаещите да пътешестват до конкретни екзотични дестинации.

Carnet de Passages en Douane може да издаде всяка от националните автомобилни организации, членуващи в AIT. За България, следователно, това трябва да е Съюзът на Българските Автомобилисти.

Валидността на карнета е една година от датата на издаване, но този срок може да се удължи допълнително от съответната амтомобилна организация на страната, в която се намирате, когато изтече тази година. При такова стечение на обстоятелствата всеки заинтересован от собственото си благополучие трябва да се увери, че удължения период на валидност е отбелязан на всяка една страница от документа, не само на началната. Имената на всички лицензирани организации, които могат да удължат срока на CPD са споменати от вътрешната страна на първата корица. Ако обаче изгубите своя карнет, независимо къде се намирате, тогава трябва да се обърнете към организацията, която го е издала на първо място, за да си уредите ново или заместващо копие. Трудностите в такъв случай биха били неимоверно много, затова е най-добре да не се губи ценната хартия.

Разбира се, винаги може да се пренебрегне карнета, но тогава не би трябвало да имате нищо против депозирането на огромни суми пари при влизането в държава, където хартийката е на почит. Тази сума включва оценката за стойността на мотора ви, плюс данък, който може да е в пъти по-голям от стойността на двуколесното (Да!) и някоя и друга митническа такса. Естествено, изборът на тази опция граничи с лудостта.

За кои страни е задължителен CPD?

За кои страни е...

Сега е време да се спрем на местата, където карнетът е малко или повече задължителен, за да ви пуснат да преминете границата. Има списък с всички тези страни, изискващи CPD, но за да не изреждам десетки имена ще съкратя назоваването им по геополитически или географски региони. Това са: централна и източна Африка, плюс Египет и страните от южноафриканското митническо споразумение (Ботсвана, Лесото, Намибия, Свазиленд и ЮАР); Близкия Изток, някои страни от централна Азия, Далечния Изток (примерно Китай и Япония) и субконтинента, т.е. Индия; в Южна Америка - единствено Еквадор; от 2009 година насам и Австралия. В много други страни карнетът също се приема и служи, за да ви улесни живота.

Издаване на карнет

Издаване на карнет

Как става изаването на Carnet de Passage en Douane? Веднъж, след като сте снабдили вашата национална автомобилна организация (СБА) с детайлна информация за мотоциклета ви и предоставите списък на страните, които възнамерявате да посетите при пътуването си, те ще изчислят моментната стойност на превозното средство и най-високо изискуемият митнически налог от страните по обявения от вас маршрут. Примерно, да кажем, едно пътуване от България през Турция и Иран до Индия ще означава, че на турско-иранската граница, ако сме без карнет, първо може да не ни пуснат въобще в страната, защото режимът там си има своите допълнителни особености и второ, че ще трябва да депозираме сума, равняваща се на стойността на мотоциклета плюс най-високия по пътя ни данък от 200%, който именно Иран начислява. Примерът може да не е съвсем точен и актуален, но добре илюстрира реалната ситуация.

Карнетът е комплектован в набор от страници, обичайно от 5 до 25, като всяка отделна страница е издадена за страна, където този документ е задължителен. Страниците са разделени на три перфорирани части или ваучери: входен ваучер (volet d`entrée), изходен ваучер (volet de sortie) и, да го наречем, контролен билет (souche). Когато влизаме в страна, изискваща карнет, на митницата ще подпечатат контролния билет и изходния ваучер и ще откъснат и задържат входния ваучер. Наобратно, когато напускаме въпросната страна, контролния билет ще бъде подпечатан още веднъж, а изходния ваучер ще бъде откъснат и задържан. Когато приключението завърши карнетът се връща за отчет на организацията, която го е издала. Те ще очакват да видят набор от двойно подпечатани контролни билети и откъснати входни и изходни ваучери. Такава е процедурата.

А ако искам да продам мотоциклета си зад граница?

Ако искате да продадете мотоциклета си зад граница, то тогава трябва първо да проучите какви са налозите за това в държавата, която сте избрали за нов дом на двуколесното си. Пример за дестинация, в която приключват голям брой (трансконтинентални) мотоциклетни турове и където моторите често се продават директно след наказанието, на което са били подложени е ЮАР. Продажбата там означава, че се плаща 14% ДДС, както и между 5-10% други митнически такси, т.е. средно 20% от стойността на сделката няма да останат в джоба на продавача. Заключението е, че подобни сделки рядко са доходоносни.

Това е то карнет – с всичките му особености той е освен допълнително бюрократично усложнение на свободното придвижване по планетата, а и сито, пресяващо по-несериозните мераклии за мотоциклетни пътешествия. Обобщено, карнетът е една от онези дивашки приумици, които дразнещо успешно разединяват човечеството вместо да постигат каквото и да е друго.


Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio