Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Най-малко известният Harley-Davidson в света

7278 прочита 20.02.2011 0Коментара Добави коментар Димо Димитров / e-motocafe.net

Най-малко известният Harley-Davidson в света, колкото и да е чудно, по един или друг начин води началото си от... BSA – да, несъществуващата днес британска марка мотоциклети. Цялата тази история всъщност тръгва, когато някой си Алън Клюс основава компанията CCM през 1971 г. от това, което е останало от оф-роуд състезателното звено на BSA и започва да сглобява собствени мотоциклети със закупени отвън части. Бизнесът на Клюс се оказва печеливш и базираната в Болтън CCM набира инерция. Впоследствие друга британска компания – Armstrong – купува основния дял в CCM, същевременно придобива правата върху задвижвания от двигател Rotax ендуро мотоциклет XN Tornado на италианския производител SWM и разработва военния модел Armstrong MT500, използван от британската армия за първи път във Фолкландската война през 1982 г.

Трансформацията на Armstrong MT500 в H-D MT350E

Трансформацията на Armstrong...

Директният предшественикът на Harley-Davidson MT350E е именно моделът MT500 на фирмата Armstrong-CCM Motorcycles. В периода 1982 г.–1987 г. MT500 е произвеждан във Великобритания за нуждите на британските въоръжени сили. Само за сведение, същите машини, но с електрически стартер и под името М50, са били продавани и на войските на Канада и Йордания. През 1987 г. правата за модела са закупени от Harley-Davidson и производството се мести в САЩ. Американската фирма прави известни промени по конструкцията на МТ500/M50, като намалява работния обем от 500 на 350 куб. см, добавя предна и задна дискови спирачки, но още по-важно – оборудва спартанския мотоциклет с електрически стартер. Така през 1993 г. в производство е пуснат H-D MT350E – действително най-малко известният представител на бележитата мотоциклетна марка от Милуоки, защото, признайте си, колко от вас бяха чували за него преди?! Със сигурност по-малката част.

Двигателят Rotax е в основата на MT350E

Двигателят Rotax е в...

Двигателят на MT350E е едноцилиндров, четиритактов Rotax с въздушно охлаждане и работен обем 349 куб. см. Газоразпределителният механизъм се състои от четири клапана и горно разположен разпределителен вал, задвижван от зъбен ремък. Номиналната мощност е 30 к.с. при 8000 об./мин., а максималният въртящ момент е 28 Нм при 6500 об./мин. Гориво-въздушната смес се подготвя от механичен карбуратор. Интересно в конструкцията е, че рамката на мотоциклета играе роля и на маслен резервоар, като целта е намаляване на размерите на мазилната уредба. Това е често срещано решение при двигатели със сух картер, при които е необходимо обособяването на отделен резервоар за маслото. Предавателната кутия е петстепенна с много „къса” първа предавка, която е в унисон с изискванията за висока проходимост на мотоциклета. Следващите четири предавки позволяват на мотоциклета да достигна задоволителната максимална скорост от 127 км/ч. В зависимост от стила и условията на езда, разхода на гориво е около 4,5 л/100 км.

Особености и отличителни белези

Особености и отличителни...

Harley-Davidson MT350E е мотоциклет с общо предназначение и като такъв главнотo изискване към него е просто устройство, което да гарантира висока надежност. Той е в състояние да превозва при необходимост двама войници в пълно снаряжение. От двете страни в предната част към стойки са прикачени два куфара с максимална товароносимост 7,5 кг всеки, докато задния багажник е предназначен да издържа товар до 20 кг. В задната част по принцип има също и „кобур” за съхранение на автомат SA80 – стандартният за британската армия. Споменатите допълнителни багажни отделения могат да се демонтрат, не са вградени, и като резултат не всички MT350E-та са натруфени с тях, но пък най-добре запазените и високо ценени екземпляри - да.

Как да се сдобиете с MT350E


Редовната служба на MT350E обикновено е между 6 и 10 години, след която машините стават достъпни за цивилните граждани. Има три основни начина да се сдобиете с такъв мотоциклет. Първият е директно от службите, които се занимават с ликвидацията на свалената от експлоатация военна техника. Цената е най-ниска (около 1000 британски лири), но е трудно да се прецени общото техническо състояние. Обикновено пробега е малък, но това не е гаранция за безметежното  минало на мотора. Вторият начин е по-скъп (1200-2000 британски лири), но с известни предимства. Може да се свържете с търговци (LMS Lichfield е може би най-добрият пример), които купуват по-голям брой мотоциклети. След обстоен преглед и евентуални ремонти, те продават машините с надценка, съобразена с вложените време и усилия, като някои дават и гаранция. Освен това подготвят всичко необходимо за регистрацията.

Много от почитателите на Harley-Davidson MT350Е и Armstrong MT500 са обединени в MT Riders Club. Във форума на клуба, в който има регистрирани над  800 души, освен полезна информация може да откриете и обяви за продажба на мотоциклети. Това всъщност е и третия начин да се сдобиете с МТ350. Както всички отдадени на любима марка или модел, членовете на клуба познават в детайли предимствата и недостатъците на своите мотори и се грижат за тях подобаващо, което до известна степен ви гарантира качеството на мотоциклета, който сте решили да купите.

Накрая нещо любопитно

Накрая нещо любопитно

Цветовото разнообразие при MT350E се свежда до най-модерните сред военните „войнишко” зелено и „пустинно” бежово (и двата цвята са матови, разбира се), като това съответно издава и в какви географски ширини е било военното разпределение на съответния мотоциклет. Оцветените в бежово например има голяма вероятност да са кръстосвали иракската пустиня през втората война в Залива (2003 г.). Някои от тези машини са видели екшън не на шега. Това Harley обаче е почти бомбоустойчиво и много подходящо за бъдещи военни инвазии, в случай, че планирате такива. Освен всичко останало MT350E е не само най-малко известният мотоциклет на Harley-Davidson, но навярно и един от най-евтините от тази марка.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Най-малко известният Harley-Davidson в света)

Модел MT350E
Категория Ендуро
Базова цена 800-2200 британски паунда
Капацитет 349 сс
Мощност 30 к.с. при 8000 об/мин
Макс въртящ момент 28 Nm при 6800 об/мин.
Цилиндри 1
Работен режим 4-тактов
Горивна система Карбураторна
Запалване/Стартер Електрически и кик-стартер
Охлаждане Въздушно
Диаметър х Ход на буталото 79,5 х 70,4
Тип трансмисия Механична
Брой предавки 5
Задвижване Верижно
Предно окачване Телескопична вилка
Задно окачване Два газови амортисьора
Предно 90/90–21''
Задно 120/90 18''
Отпред Един диск
Отзад Един диск
Дължина 2240 мм
Широчина 835 мм
Височина 1346 мм
Междуколесна база 1445 мм
Клиренс 254 мм
Сухо тегло 160 кг
Резервоар (резерва) 13 литра

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio