Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Най-популярните туръри

6586 прочита 20.11.2008 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net

*Внимание! Статията съдържа предизвикателни квалификации. Те са употребени в шеговит тон и нямат за цел да обидят когото и да е.

Класическият турър е тип мотоциклет, предназначен за пътуване на дълги разстояния, обикновено по-тежък, с интегрирани твърди отделения за съхранение на багаж и комфортна седалка. Често са наричани „старчески мотори", поради това че основно ги карат по-възрастни люде.

Има отделни, постепенно добили гражданственост, категории за различните видове туръри - тромави Харлита, луксозни Хонди, преекспонирани БМВ-та и разни други, които никой не ги брои. Първите са тежки, мощни, комфортни и лесно разпознаваеми, не за друго, а защото ги карат предимно побелели брадясали старци. Вторите са тежки, мощни и много луксозни, заради което се наричат още „гейша-туръри" - правят пътуването незабравимо преживяване; карат ги нежни души, копнеещи по удобствата на някое презряно четириколесно. Следващите са доказани черноработници, които особено след няколкото документални поредици с тяхно участие добиха небивала популярност; кой ли не ги кара?! Тези, дето никой не ги брои и тук няма да ги включваме в сметката. KТМ ли? Те са съвсем друга песен. Дойде ли време да говорим за съвършените състезателни мотори ще ги вземем предвид, но дори KTM Adventure не се вписва в по-горното описание за класически туристически мотоциклет, ама никак. И така, най-популярните туръри по категории са както следва: Harley-Davidson Electra Glide, Honda Goldwing и BMW R1200GS.

Възможно е тази изискана селекция да не е абсолютно меродавна, но това е малко вероятно. И трите модела са ветерани - поне като концепция и наименование  (BMW R1200GS беше обновен за 2008 година) - изпитани са и с непоклатими позиции в сърцата на мототуристите. Популярността на така посочените машини се дължи на специфичния вкус, който задоволява всяка от тях по отделно. Докато между Харлито и Хондата може да се направи паралел, който е само привиден, то Биймърът няма как да не се открои, защото за разлика от първите, които са строго шосейни мотоциклети, той почти може да бъде наречен универсално ендуро.

Harley-Davidson Electra Glide

Harley-Davidson Electra Glide
Harley-Davidson Electra Glide е третата модификация на базовия модел FL, пусната през 1965 г. -  последната година на двигателите „Panhead". Още на другата те са заменени от следващото еволюционно ниво „Shovelhead". С новия модел Харли въвеждат и електрическия стартер, от където произлиза емблематичното име на модела - Electra Glide. През 1969 г. е представен характерния въздушен обтекател, монтиран на вилката. Десетилетие по-късно 1300-кубиковият двигател и петстепенната скоростна кутия стават стандартни за Electra-та. 1985 г. бележи поредната смяна на двигателя - идва новият Evolution, на свой ред заменен от Twin Cam 88 през 1999 г... И какво от това? - ще попитате. Ами нищо. Просто Харли-Дейвидсън, кой не ги харесва? Голям, мощен, комфортен и престижен. Що се отнася до американския пазар Electra Glide е любим най-вече на младежи със спомени, ако не от Корейската, то поне от Виетнамската война. На какво се дължи популярността му - на стила, на марката, на качеството и всичко онова, което орелът от емблемата на Харли-Дейвидсън символизира - гордост, сила и свобода, т.е. американската мечта.

Honda Goldwing

Honda Goldwing
Върховният „гейша-турър" - Honda Goldwing. Дебютира през 1975 г., като същинско грозно пате, което не бихте предположили, че може да добие сегашния си вид. Този мотоциклет е направо бъкан с всевъзможни екстри. Една от тях е първата въздушна възглавница, монтирана на двуколесно, но това е Хонда и такова нещо може да се очаква именно от тях, защото комфортът и сигурността при Goldwing са висша ценност, издигната на пиедестал с годините. Всичко си има цена обаче и тук тя се измерва с огромното тегло на машината. Решението - задна скорост. Дотук с дреболиите. Връщаме се малко назад във времето, когато през 1988 г. Honda Goldwing се появява толкова обновен, че конкурентите Сузуки (с модела Cavalcade) и Ямаха (с модела Venture XII) решават да напуснат сегмента на туристическите мотоциклети. Причината е въвеждането на 6-цилиндровия плосък (боксерен) двигател с вместимост 1520 см3 от страна на Хонда, на свой ред заменен през 2001 г. с 1,8-литров агрегат, в резултат на което общата маса на мотора, противно на логиката, намалява. В последствие насреща остават единствено Кавазаки в лицето на техния Voyager, но и той е изоставен през 2004 година. „Гейша-турърът" владее сегмента от този момент насетне и повторното завръщане на Voyager догодина много трудно ще разклати позициите на Хонда. Успехът си Goldwing-а дължи на нежните ласки, които предоставя на своите ездачи - предимно разглезени почитатели на Хонда, за които по принцип се говори с особено внимание, за да не се наранят чувствата им.

BMW R1200GS

BMW R1200GS
BMW R1200GS - моторът на Юън Макгрегър и Чарли Бурман от "Long Way Round", "Long Way Down" и "Race to Dakar" (всъщност в "Race to Dakar" е BMW F650GS, ама пак ще го броим, за да подсилим ефекта) - еха-а-а! Не ви ли казах, че са преекспонирани БМВ-тата? Славата им обаче, се дължи освен на многото часове телевизионно време, но и на отличния контрол на качеството, нещо с което БМВ са прочути. Това пък води до голяма надеждност, а точно надеждност търсят диваците, които най-често си купуват един от тези. Комфортът в случая е на по-заден план, а фокусът пада върху практически полезното - две гуми, задвижване с кардан, боксерен двигател и още това-онова. BMW R1200GS е бестселърът от мотоциклетната гама на баварците и определено заслужава славата си.

Галерия

| 20.02.2009 | webcounter
За съжаление, автора на статията леко се е пообъркал с включения в класацията модел на BMW. По правилно е моделът R1200GS да бъде заменен с модела K1200LT. Само така, според мен сравнението между тези три марки би било правилно. R1200GS няма нищо общо с другите модели.
| 04.08.2009 | едко
...Kawasaki GTR, Yamaha FJR, Honda PanEuropean, Kawasaki Voyager ...
Имате още да пишете, мотокафенца :)

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio