Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Италианският лъв Benelli - минало, настояще и бъдеще

3048 прочита 20.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Бенели (Benelli) е италиански производител на мотоциклети, притежаван от китайската компания Qianjiang Group. Историята започва през 1911 година в италианското градче Пезаро, когато Тереза Бенели - вдовица и майка на шест синове - влага целия семеен капитал, за да основе бизнес, който да даде препитание на децата й: Антонио (Тонино), Франческо, Джиовани, Джузепе, Филипо и Доменико. Отначало Бенели е само малък фамилен гараж за ремонт на автомобили и мотоциклети, но не след дълго братята започват сами да произвеждат всички необходими за ремонтите резервни части.

Начало на мотоциклетопроизводството.

През 1920 година младата компания произвежда първия си завършен двигател - едноцилиндров двутактов с капацитет от 75 куб. см - който бива моментално пригоден към рамата на велосипед. Година по-късно Бенели създават и първия си мотоциклет, оборудван със собствения им двигател, вече с капацитет 98 куб. см. След още две години, използвайки специална състезателна версия на мотора, Тонино стъпва на пистата. Там той показва изключителния си вроден талант на мотоциклетен пилот и стартира много успешна състезателна кариера, чрез която промотира възможностите и потенциала за развитие на Бенели. Яздейки Benelli 175, Тонино Бенели печели 4 почти последователни национални шампионата на Италия в годините 1927, 1928 и 1930 с версията с единичен разпределителен вал и още веднъж през 1931 година с версията с двоен разпределителен вал. Блестящата кариера на Тонино „Ужасния", както бил известен, приключила преждевременно след глупав и трагичен пътен инцидент на 27 септември 1937 година. Друга версия посочва същата дата, но цитираната причина за смъртта на пилота е тежка катастрофа по време на състезание.

Бенели през Втората Световна война и следвоенните години.

През Втората Световна война заводът на Бенели е напълно разрушен от интензивните съюзнически бомбардировки над Италия. Братята обаче, не губят своя ентусиазъм и страст към мотоциклетите. От прахта на старата фабрика те изграждат наново своя бизнес и скоро след това машините, носещи фамилното им име отново са на пистата и окупират челните места. През 1949 година Джузепе Бенели се скарва с братята си, напуска компанията и основава марката Мotobi. През 1951 година продуктовата гама на Бенели се състояла от два леки модела - единият 98 куб. см плюс 125-кубиковият Leoncino (от италиански „малко лъвче"), а също 350-кубиков и 500-кубиков едноцилиндрови модели. Leoncino бил предлаган в едноцилиндров и двуцилиндров вариант, което предопределило огромния успех на „малкото лъвче" в силно конкурентната лека категория. Moto Guzzi, Laverda и Ducati всички имали сходни модели на пазара по същото време. Лошите икономически условия в Европа и през второто десетилетие след края на войната допълнително спомогнали за популяризирането на икономичните скутери Vespa и Lambretta, първия от които по-късно детронира всички в сегмента.

Мotobi се върнала в лоното на компанията-майка, когато разногласията между братята Бенели били изгладени. Така през 1961 година обединената компания Бенели произвежда по около 300 мотоциклета дневно и разполага с работна сила от 550 служители. Всички разработки на Мotobi приели емблемата на Бенели и останали в производство.

Състезателна слава.

Освен Тонино, първият състезателен герой на Бенели, за компанията от Пезаро карат и други шампиони: Тед Мелорс, Дарио Амброзини, Таркуинио Провини, Ренцо Пазолини и Кел Карътърс. Сред най-известните имена в света на мотоциклетизма, карали за Бенели са още Майк Хейлууд и Ярно Сааринен. Спечелените титли включват: прочутата надпревара на остров Ман, Туристическия шампионат, Италианския мотоциклетен шампионат и разбира се Световния. Всичи изброени по няколко пъти.

Упадък и смяна на собствеността.

В края на 60-те години, настъпващите японски марки от Голямата четворка разтърсват европейската мотоциклетна индустрия и я довеждат до криза. Най-явна е конфронтацията при големите агрегати, където и британските производители търпят загуби, впоследствие довели до изчезване от мотосцената на имена като Norton и BSA.

Така създалата се ситуация довежда до тъй наречената ера „де Томазо". През 1973 година аржентинският индустриалец Алехандро де Томазо закупува Бенели и Moto Guzzi наедно. Започва разработването на нови модели с многоцилиндрови двигатели като 350 Quattro и 500 Quattro (подразбиращо се 4-цилиндрови), както и невероятния 750 Sei, задвижван от редови 6-цилиндров агрегат. Въпреки технологичната си напредничавост мотоциклетите Бенели от 80-те са съпътствани от множество проблеми. Това довежда до сливането на двете придобити от де Томазо компании, образувайки новата Guzzi Benelli Moto S.p.A.. Производствените мощности в Пезаро са продадени.

Tornado 900 Tre

Tornado 900 Tre

Светлината в тунела.

В средата на миналото десетилетие се връщат надеждите за възраждане на компанията Бенели с финансовата подкрепа на Андреа Мерлони - крупен предприемач, собственик на марките за битова техника Ariston и Indesit. Годината е 1995 и моментът изглежда подходящ за реанимирането на лъва от Пезаро. След кратко време идват първите резултати - Tornado 900 Tre е представен на публиката през 2002 година и спечелва искрени симпатии. Днес Бенели е част от китайския гигант Qianjiang Group, като тук не може да се говори за поглъщане, защото целия италиански персонал е запазил работата си, а ясните идеи и амбициите на малката компания се четат в продукцията, която слиза от поточната линия. Бенели дават да се разбере, че перфектната изработка на всеки детайл от техните мотоциклети е нищо повече, освен придържане към нормалните порядки още от времето на Тереза Бенели и нейните синове.

Лъвът от Пезаро отправя взор в бъдещето.

Силата на Бенели е в определяне контурите на стилистиката в мотоциклетния дизайн и като италианска марка този факт не би следвало да изненадва. Влиянието, което последните модели на малката компания с близо 100-годишна история оказаха върху мотоциклетния сектор е гигантско. С новия модел TNT и задаващата се оф-роуд линия BX Бенели чертае светлото си бъдеще.

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio