Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Бритън - човекът и машината

2608 прочита 20.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Джон Бритън е една истинска легенда в буквалния смисъл на думата. Малко са мотофеновете, на които името Бритън не говори нищо, но и за останалите, вярвам, ще е интересно да научат малко повече за човека преобърнал мотоциклетния свят с главата надолу.

Джон Бритън е машинен инженер - роден на 01.08.1950 г. в Крайстчърч, Нова Зеландия - който в своето детство има за кумири бележитите си сънародници Ричард Пиърс (пионер авиатор), сър Бил Хамилтън (създателят на водните джетове) и Брус Макларън (основателят на едноименния отбор от Формула 1). В краткия си живот - умира на 05.09.1995 г. след кратко боледуване, свързано с рак на кожата - Бритън често е сравняван с тези велики личности, чийто пример той следва през жизнения си път.

През 1968 г., след като завършва своето образование в колежа Свети Андрюс, младият Бритън се записва в 4-годишен курс за машинни инженери към вечерно училище и в последствие го изкарва успешно. Професионалната му кариера започва като чертожник в голяма компания, където натрупва значителен опит. По-късно този опит му помага да заеме длъжността на главен инженер по дизайна в Роу Енжиниъринг (Rowe Engineering), която произвежда главно индустриални машини. Между кариерата си на чертожник и тази на инженер по дизайна Джон Бритън пътува до Англия и изкарва чериримесечен стаж в крупна пътностроителна компания. Преди да попадне в нишата, в която ще изгради своето име и ще се прочуе, новозеландецът се занимава още с изящно изкуство (стъкларство) и участва в семейния бизнес, свързан с управлението на недвижима собственост.

На 32-годишна възраст Бритън се оженва, продава стъкларския си бизнес и се заема с реализацията на собствен проект в сферата на недвижимостта. До 1990-та, вече в продължение на две години, той работи по дизайна на нов революционен мотоциклет от композитни материали. През 1992 година инженерът от Крайстчърч основава Britten Motorcycle Company, която първоначално оперира от неговия собствен гараж-работилница. Същевременно продължава работата по развитието на новия мотоциклет, което е възпрепятствано от редица фрустриращи провали при изпитанията на писта. Причината - дефектни компоненти. Първите наистина успешни резултати са постигнати в състезанията от новозеландския мотоциклетен шампионат. Скоро след това - 1993-та - мотоциклетите на Britten Motorcycle Company вече печелят международни състезания и поставят световни рекорди, но едва през 1994 година, благодарение на документалното телевизионно шоу „Backyard Visionary" („Въображение от задния двор") вниманието на публиката пада върху личността на Бритън и гениалното му творение. Мотоциклетният свят е пометен от изпреварилият поне с десетилетие своето време четиритактов Britten V1000, а обикновените хора са запленени от историята на неговия създател. В родината си Джон Бритън става национален герой.

Всичко започнало, когато през 1986 година Джон Бритън решил да преработи шасито на своето старо Дукати, като запази само двигателя. Той, обаче, се оказал ненадежден. Последвал нов проект, в който отново двигателят бил слабото звено и находчивият инженер решил да започне на чисто. Целият набор от детайли по шасито, включително и джантите щели да бъдат изработени от въглеродни нишки - лек и изключително здрав материал - по това време с приложение предимно в строителството на яхти. Използваните влакна били два вида, обикновени - за плоските детайли и такива с диагонална сплитка, които са по-гъвкави - за ъгловите елементи. Сплетените въглеродни нишки се насмолявали, ръчно им се придавала нужната форма и после били втвърдявани с помощта на пистолет за горещ въздух. Без индустриални съоръжения, всичко се правело на ръка. Същото важи и за двигателя, който Бритън проектирал сам. Чертежите, мострата и калъпът от лята стомана той направил със собствените си ръце. Създадени били два двигателя с различен капацитет, защото някои състезания позволявали използването на по-мощни агрегати - Britten V1000 с 4 и алтернативният, но рядко употребяван Britten V1100 с 5 клапана на цилиндър и съответните мощности от 155 и 170 к.с.. Резултатът - един от най-бързите мотоциклети на деветдесетте. Максималната скорост, на която е способен ултралекият Britten V1000 достига 289 км/ч. Освен на мощния четиритактов двигател и ниската си маса - само 145 кг или с 25% по-малко от най-близкия конкурент - машината на Джон Бритън дължи успеха си на революционния аеродинамичен дизайн, реализиран далеч преди своето време. Най-вече моторът е успешен, защото е правен по метода проба-грешка.

За нещастие тази история има трагичен край. Заради трудоемкостта на производствения процес и главно поради преждевременната смърт на Джон Бритън били създадени само 10 бройки от Britten V1000. С него си отива и мечтата за новия мотоциклет. Затова пък е известно местоположението на всяка една от десетте машини, които хората от малкия му екип завършват в негова памет - 5 са в САЩ, 3 в Нова Зеландия, 1 в Италия и 1 в Холандия. С тях живее и наследството на талантливия новозеландец - действително легенда в мотоциклетизма и в живота въобще.

 

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio