Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Arai срещу Shoei - голямото противоборство

6407 прочита 01.12.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

 

Една бележита японска компания, чиято история започва още през 1937 г., когато Хиротаке Араи основава фабрика за производство на шапки в град Омия, провинция Сайтама. На следващата година се ражда настоящият президент на фирмата Мичио Араи. През 1949 г. Arai започват производството на каски за строителни работници. Първите мотоциклетни шлемове с марката Arai излизат на пазара през 1952 г. и остават в историята като първите японски шлемове. От 1963 насам пък Arai произвеждат сертифицирани по Snell стандарта шлемове. 1977 г. бележи навлизането на фирмата на американския пазар и първото й участие в японските мотоциклетни състезания. През 1982 г. японският производител на шлемове стъпва и в Европа, като се установява в Хоевелакен, Холандия. Само година по-късно Фреди Спенсър печели надпреварата в MotoGP с шлем на Arai. Още една година след това компанията започва спонсорството си на пилоти във Формула 1. И до днес името на марката се свързва с високо качество, множество технологични нововъведения и съвременен дизайн, което идва на съответната висока цена. Материалите - новата ултрамодерна композитна структура  CLC (Complex laminate construction). Съдържанието й е фирмена тайна. Arai претендират, че са най-добрите в бранша и имат задочен спор за това звание с другия голям японски производител Shoei, както и с някои от италианските марки. Arai обаче, със сигурност са едни от най-скъпите каски на пазара.

Шлемовете Arai са сертифицирани по DOT, Snell или ЕСЕ 22.05 и ACU Gold (за състезателните модели). Представени са на нашия пазар, но се срещат по-рядко.


 
 

Дълбок поклон пред Shoei за начало. E-moto cafe  е сред тези, които смятат, че Shoei е непровъзгласеният първенец в индустрията на мотоциклетните шлемове. Твърдение, което еднакво трудно може да се защити или обори. Но това е повече чист сантимент отколкото нещо друго и не трябва да му обръщате специално внимание. Добре известна е негласната неприязън между почитателите на Arai и тези на Shoei (E-moto cafe не е ставало свидетел на такива изблици). Едните често отричат другите, а двете компании продължават да си оспорват короната в бранша, заедно с някои от големите европейски имена.

Ейтаро Камата основава фирмата през 1958 г. Оттогава тя призвежда изключителните мотоциклетни шлемове, познати по цял свят с превъзходните им качества и технологична напредничавост. Shoei въвеждат първата двуканална вентилационна система при мотоциклетните шлемове, както и първи прилагат интериор от отделни съставни елементи, които да се вадят независимо един от друг. Освен това Shoei се произвеждат само и изцяло в Япония, което обяснява липсата на оплаквания от качеството на изработка. Първо репутацията си на водеща марка японците започват да градят на северноамериканския пазар в края на 60-те години. По-късно мълвата за върховото качество на тяхната продукция залива целия мотоциклетен свят. Продуктовата линия на компанията включва модели от всички типове каски - цели (стрийт и мотокрос изпълнение), с открито лице, с вдигащ се подбрадник. Дизайнът им е съвременен, сравнително семпъл и с много оригинални инженерни решения, които увеличават добавената стойност на тези шлемове. Материалите за направата на корпуса при Shoei са органично фибростъкло и въглеродни нишки, положени в няколко слоя за по-добра здравина, или известните още като AIM (Advanced Integrated Matrix) материали.  Изборът от цветови схеми е оптимален, а графичното оформление, което от фирмата предлагат, е на топ равнище. Стандартите за безопасност, на които каските от този производител отговарят, са DOT и Snell M2000.

Накрая цената. Обяснимо, тя е висока и все пак не толкова, колкото ще трябва да платите за някои модели на Arai или Schuberth. За огромно щастие, Shoei присъстват и на българския пазар.
 

Shogun Vector

Shogun Vector

ФАКТИ ЗА ARAI

Характеристики
материали
 » фибростъкло
?
 » кевлар
?
 » поликарбонати ?
 » смола
?
 » въглеродни нишки
?
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
+
 » Snell
+
 » други
+
детайли
 » разпространение у нас
+
 » цена
>

 

Присъда (Arai)

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

 

Profile Sensu

Profile Sensu

VX Pro 3

VX Pro 3

Spirit Kiyonari TC1

Spirit Kiyonari TC1

ФАКТИ ЗА SHOEI

Характеристики
материали
 » фибростъкло
+
 » кевлар
-
 » поликарбонати -
 » смола
-
 » въглеродни нишки
+
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
-
 » Snell
+
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
+
 » цена
>

 

Присъда (Shoei)

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          
Параметър/Оценка

Rogue TC6

Rogue TC6

Hornet DS Sonora TC8

Hornet DS Sonora TC8

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio