Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Кратък речник на основните стандарти за сигурност при мотоциклетните шлемове

3194 прочита 01.12.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Тук можете да откриете кратка справка за някои от най-често споменаваните световни и национални стандарти за безопасност при мотоциклетните шлемове. Ето ги и тях:

ACU Gold

ACU Gold
ACU Gold или просто ACU е британски стандарт за безопасност на мотоциклетните шлемове, който удостоверява, че съответният одобрен модел каска е достатъчно надежден, за да участва в официални състезателни прояви. Стикерът за одобрение по ACU Gold стандарта е много добър атестат за всеки шлем, който притежава такъв. Поради британския му произход изискванията по този стандарт са много завишени и той не се получава току-така.

AS

AS - австралийският национален стандарт за безопасност на мотоциклетните шлемове.

BSI

BSI - националният стандарт на Великобритания за безопасност на мотоциклетните шлемове.

DOT

DOT - прочутият Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 218 или още DOT. Най-разпространеният стандарт сред марките шлемове, тъй като вероятно се получава по-лесно от останалите. Всяка каска сертифицирана по ECE 22.05 покрива на 100% и този американски стандарт, докато обратното не важи. Това се дължи на завишените норми за провежданите тестове при висока скорост, на които в Европа се държи много. Според проучвания на Департамента по транспорт на САЩ, направени през 1981 г. в щата Калифорния, над 90% от действителните катастрофи са със скорост на сблъсък под нормата, залегнала в стандарта на FMVSS 218 за мотоциклетните каски. Дано се чувствате успокоени, защото от Асоциацията на загрижените моторджии (Concerned Bikers Association) обявяват DOT за пълна отживелица.

ECE 22.05, ECE/UN R22.05, ECE 22/04

ECE 22.05, ECE/UN R22.05, ECE 22/04
ECE 22.05, ECE/UN R22.05, ECE 22/04 са все разновидности на един и същи международен стандарт. Дребни подробности са единствените различия за отделните абревиатури. ЕСЕ 22.05 е рожба на Икономическата Общност на Европа. Европейската му същност го прави много авторитетен и той вече взима връх дори над стандарта на частната фондация Snell по отношение на това, доколко се съобразяват с него мотоциклетистите от цял свят. Препоръчително е, ако си купувате шлем, да имате едно наум и да потърсите продукт със стикер ЕСЕ 22.05. Той се изисква задължително в над 50 държави.

P.S.B. и SG

P.S.B. и SG - сингапурските национални стандарти за безопасност на мотоциклетните шлемове.

JIS T 8133:1970-2000

JIS T 8133:1970-2000 - държавният стандарнт за безопасност на мотоциклетните шлемове в Страната на изгряващото слънце.

Snell

Snell
Snell - частна фондация, която изготвя свои стандарти. Въпреки препокриването с ECE 22.05, стикерът на Snell си остава най-желан и авторитетен, особено сред американските почитатели на двуколесните машини. Факт.

РАЗУМ

И накрая РАЗУМ - най-добрият стандарт, който може да се приложи, за да стоите настрана от неприятни инциденти, свързани с пързаляне по асфалт например. Карайте разумно, защото нито един стикер на по-горните стандарти не може да ви опази от самите вас. Който е решил да се убива, няма защо да харчи пари за каска, нали? Винаги се екипирайте, очаквайки най-лошото, но се надявайте на най-доброто!

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio