Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

ВсИчКо За РаЗмЕрА!?! Още досадни съвети как да си изберем точния шлем.

9251 прочита 16.12.2008 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
От древността шлемовете са играли важна роля в предпазването на човешката глава от контузии. Днес положението не е по-различно, но има едно важно условие, за да може съвременният мотоциклетен шлем да изпълни своето предназначение - той трябва да е съответстващ по размер на "ценния пълнеж" отдолу.
 
Изборът на точния размер шлем може да е наистина животоспасяващ. Затова тук накратко са описани някои стъпки при определянето му. Те ще са ви полезни или в най-лошия случай няма да ви навредят. 

Измерване обиколката на главата и определяне на размера

Измерване обиколката на...
На първо време е необходимо да знаете какъв размер каска отговаря на обиколката на вашата глава. За целта използвайте шивашки метър, за да направите съответните измервания. Ако нямате шивашки метър... купете си, не е скъп, защото иначе измерването с конец има голям риск да е неточно. Важно е да се знае, че обиколката на главата се определя, като наложите шивашкия метър на около 1 см над веждите и опишете окръжност в права линия, която минава малко над ушите. При всички положения трябва да се вписвате в интервала 51-64 см, т.е. размер от XXS до XXL . В противен случай сте или дете и трябва да се обърнете за справка към таблицата с детски размери, или пък сте „голямо” изключение. Забележете, че при отделните марки шлемове има известна разлика спрямо по-долните стандартни размери.
 
Размери /възрастни/
 РАЗМЕРСМ
 XXS51-52
 XS53-54
 S55-56
 M57-58
 L59-60
 XL61-62
 XXL63-64
Размери /деца/
 S48-49
 M50-51
 L> 51

Пробване на шлем и определяне на подходящия размер.

Пробване на шлем и...
След като вече сте наясно какъв размер каска ви трябва идва най-трудната, но и най-приятна част – изборът на марка и модел, които да отразяват идеално вашата същност. 
 
Веднъж готови с тази нелека задача, отново трябва да определите точния размер, но този път на шлема, който сте си харесали. Най-удачно винаги е това да става чрез пробване. Обърнете шлема надолу с главата и го хванете за подбрадниците /стъпка 1/. Нахлузете шлема внимателно, като следите да не повредите подбрадниците. С ръце натиснете каската надолу, така че да я наместите плътно върху главата си /стъпка 2/. Сега, по няколко признака, ще можете да установите дали съответния шлем ви пасва точно и отговаря на заявения от производителя размер. Най-лесно това може да направите като с ръце раздвижите каската напред-назад. По луфта, който усещате, имате възможност да прецените доколко това е вашият размер /стъпка 3/. Запомнете, че каската трябва да ви стои максимално стегнато и плътно около главата, за да може тя да изпълни своята предпазна функция при евентуална нужда . В случай, че предпочетете комфорта пред сигурността и в този ред на мисли си купите шлем с размер по-голям от най-малкия, който ви става – това може да ви коства живота! Помислете пак! Не ви ли заболяват ушите след минута с даден шлем на главата, значи той не ви е малък независимо дали усещате напрежение около бузите. Плюс това всеки мотоциклетен шлем носи особеностите на своя производител и в тази връзка има собствена специфика по отношение на това как стои на различни по форма човешки глави. Някои марки пасват по-добре на глави с кръгла форма, а други на такива с продълговата. Именно това налага пробването на избраната каска на място! Трудно можете да получите съвет по-ценен от този. Това не значи автоматично, че не трябва да си купувате каска без да сте я пробвали предварително. Достатъчни може да са познанието за спецификата на отделните производители, както и яснотата по въпроса с личните ви физиологични особености в областта на главата.

Накрая обърнете внимание на механизма за закопчаване и пробвайте да го закопчаете и разкопчаете няколко пъти, като всеки път стягате до различна степен, за да разберете какъв е пределът, в който се чувствате удобно без да жертвате безопасността, оставяйки шлема само нахлузен върху главата ви. Между тях няма лепило, което да ги държи заедно! Тази роля изпълнява механизма за закопчаване, което му отрежда огромно животоспасяващо значение /стъпка 4/. 

Придържайте се към тези стъпки и тяхната последователност. Това може да ви окаже изключителна помощ при избора на правилния размер шлем.
 

Галерия

| 24.03.2010 | Stiple-web
Добър старт

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio