Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Yamaha Tesseract - Що за чудо?!?

2499 прочита 19.12.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Японският мотоциклетен производител Ямаха представи прототипа Tesseract преди малко повече от година в рамките на Tokyo Motor Show. Да започнем с това, че самата концепция за четириколесно с марката Ямаха е най-малкото противоестествена, ако не и нещо повече. Все още под влиянието на първоначалния шок от това, което е Tesseract - четириколесен мотоциклет? - най-логичният въпрос, който изниква е дали творението на Ямаха е Аутобот или Десептикон. Без да залитаме излишно в тази посока трябва да признаем приликата на прототипа с героите от „Трансформърс". Може би Tesseract ни показва какво е бъдещето на личния транспорт - нито кола, нито мотор, а по малко и от двете. Трудно ще изтръгнете признание от истински моторджия, че рожбата на японците е мотоциклет, но рамата на странната машина е кажи-речи мотоциклетна, каквито са и технологиите, внедрени в модела. Четирите колела се накланят при завиване, благодарение на усъвършенстваното окачване тип „dual-scythe" (буквално „двойна-коса", но иначе непреводимо), познато ни от MP3 на Пиаджо. На скутера с име като разширението на музикален файл, вероятно, би му останал единствено избора да избяга надалеч, ако се срещне с Tesseract, защото външният вид на последния действително е страшен. Това не е всичко, обаче. Четириколесният мотоциклет е хибрид. Задвижват го V-образен бензинов двигател с течно охлаждане и неупоменат капацитет, както и електрически мотор.

Инженерите на Ямаха, които навярно са проектирали Tesseract в дни, когато сакето се е леело изобилно, твърдят, че въпреки конструкторските си особености той съчетава усещането за мотоциклет със стабилността на четирите опорни точки, характерна за леките автомобили. Tesseract е снабден и с механизъм, който го държи изправен докато е в покой. Ето с какво е най-привлекателен този прототип - няма вече пускане на пачи крак при всяко спиране, няма ги и онези епични усилия да изправиш мотора на централната стойка в деня от годината, отреден за зазимяване.

Tesseract по-скоро ще доближи поклонниците на автомобила до света на мотоциклетите, отколкото обратното. Засега обаче, четириколесният мотоциклет си остава само концепция и е трудно да повярваме, че ще влезе в серийно производство. 

Детайли

Детайли
 Марка Yamaha
 Модел Tesseract
 Година на проекта
 2007
 Година на влизане в производство
 -
 Двигател

 V-образен бензинов двигател и ел. мотор

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio